Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILYeT_1-47_MARKYeTING.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Екзаменаційний білет № 29

  1. Методи комунікацій під час проведення маркетингових досліджень. Їх переваги та недоліки.

  2. Аналіз привабливості ринкових сегментів. Основні питання.

  3. Методи прогнозування ринкового попиту. Загальний огляд.

  4. Етапи ціноутворення.

  5. Стратегії конкуренції у галузях. Фрагментовані та новоутворені галузі.

1.Методи комунікацій під час проведення маркетин. Дослідж., їхні переваги і недоліки

Методи комунікацій: -поштове інтерв’ю; -телефонне інтерв'ю; -особисте інтерв'ю; -Інтернет

Особисте інтерв'ю (+) можливість викликати інтерес; можливість збільшити число опитуваних і зменш число відмов; можливість з'ясувати непорозуміння; дає можливість варіювати питаннями; ефективне, коли немає точного списку опитуваних (-) вимагає значних витрат часу і грошей; складне в адміністративному управлінні; опитування потребує багато часу.

Телефонне інтерв'ю (+)здійснюється з єдиного центра; проводиться під контролем; не витрачається час на дорогу4 можливість задавати питання з мінімальними витратами; відсутні складні адміністративні проблеми (-)не дає можливість вирішувати складні питання; неможливо зібрати значний обсяг інформації; важко одержати репрезентативну вибірку (особливо в Україні з її низьким рівнем забезпечення телефонним зв'язком і якістю роботи телефонної мережі)

Поштове інтерв'ю (+)точність питань; їхня продуманість; низькі витрати; не вимагають значних витрат у часі;особливо підходять для конфіденційних питань (-)важко визначити кількість осіб, що беруть участь у підготовці відповідей; важко прояснити складні питання; важко прогнозувати темп одержання відповідей

У практиці збору первинної інформації користуються комбінацією вищевказаних методів. Наприклад, телефонний зв'язок із проханням провести особисте інтерв'ю, а потім розсилка поштою більш детальної анкети.

2. Аналіз привабливості ринкових сегментів. Основні питання.

Після проведення сегментування ринку настає етап визначення цільових ринкових аудиторій (цільових ринків), тобто найбільш привабливих для підприємства сегментів, на яких воно зосереджує свою діяльність. На цьому етапі вирішується, який з ринкових сегментів є маркетинговою можливістю фірми.

Оцінка привабливості ринкових сегментів припускає проведення аналізу конкуренції, прибутковості і ресурсів для кожного розглянутого ринкового сегмента.

Аналізуючи привабливість ринкових сегментів слід послідовно розглянути такі питання: I. Визначення абсолютного і поточного потенціалу ринку, місткості ринку, аналіз первинного попиту і рівня насиченості ринку. ІІ. Аналіз конкуренції (аналіз конкуренції з використанням моделі М. Портера для аналізу конкурентних сил, по компонентний аналіз конкурентів по М. Портеру, SWOT-аналіз для фірми і основних конкурентів) ІІІ. Визначення потенціалу продажів ІV. Отримання оцінки прогнозу продаж V. визначення стратегії фірми на сегменті ринку, що досліджується VI. Аналіз витрат, пов’язаних з роботою на ринковому сегменті VII. Прогноз валового доходу п-ства від продаж на ринковому сегменті VIII. Визначення прибутковості сегментів ринку (визначення валового прибутку, чистого потенціального прибутку, реального чистого прибутку). IX. Аналіз норми прибутку на інвестований капітал в ринковий сегмент X. Аналіз ринкових сегментів і відбір найбільш привабливих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]