Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
book1.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

національний технічний університет україни

«київський політехнічний інститут»

Англійська мова для професійного спілкування

Навчальний посібник

Київ – 2011

УДК

ББК

С

Рецензенти:

О. Б. Бігич д-р пед. наук, проф.,Київський національний лінгвістичний університет;

Т. І. Левченко, д-р філолог. наук, проф., Київський національний лінгвістичний університет;

Н.О. Ткач, к.т.н., доцент,хіміко-технологічний факультет, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут».

НаталіяСаєнко, ОлесяСобецька

Англійська мова для професійного спілкування. Навчальний посібник. – К.: «Політехніка», 2011–200с.

ISBN

Посібник призначений для студентів третього курсу хімічних напрямів підготовки (якщо АМПС вивчається 4-6 років) та другого курсу (якщо АМПС вивчається 2 роки) вищих навчальних закладів хімічного профілю та факультетів університетів близьких спеціальностей, слухачів спеціальних курсів з англійської мови, а також спеціалістів-хіміків, які самостійно вивчають мову. Вінорієнтований на студентіврівняВ1+ володінняанглійськоюмовою (за ЗагальноєвропейськимиРекомендаціям з мовноїосвіти). Посібниквключаєпрактичнізавдання для аудиторноїроботи і навчальніматеріали для самостійноїроботистудентів, актуальністаттійтексти, аудіоматеріали.

Передмова

Посібник «Англійська мова для професійного спілкування» призначений для студентів третього курсу хімічних напрямів підготовки (якщо англійська мова вивчається 13,5 кредитів) та студентів другого курсу (якщо англійська мова вивчається 6 кредитів) вищих навчальних закладів хімічного профілю та факультетів університетів близьких напрямів підготовки, слухачів спеціальних курсів з англійської мови, а також спеціалістів-хіміків, що самостійно вивчають мову. Посібник може бути застосований як базовий на один семестр за умови навчання 2 години на тиждень, при цьому один урок (Unit) вивчається 2 заняття.

Посібник має на меті розвинути у студентів навички та вміння самостійно читати оригінальну літературу за спеціальністю, оперативно знаходити в ній необхідну інформацію, брати участь у науковій бесіді з використанням хімічної термінології та вести ділове листування англійською мовою.

При створенні посібника автори враховували, що наукове спілкування – це вид комунікативної діяльності, яка здійснюється в усній мові та на письмі (діалоги, монологи, доповіді, презентації, ділове листування). Тому завданням посібника є:

- поглибити знання студентів зі спеціальності, оскільки тексти посібника узгоджені з матеріалом, який вивчається на профілюючих дисциплінах;

- впровадити інтегрований розвиток навичок та вмінь усіх видів мовленнєвої діяльності (аудіювання, говоріння, читання, письма, перекладу);

- забезпечити навчання творчого відношення до пройденого матеріалу (висловлення своєї думки щодо прочитаного, аналіз пройденого матеріалу, логічне обґрунтування своєї точки зору).

Посібник складається з двох частин: перша частина - п’ять уроків (Units) та додаткові тексти (Supplementarytexts), що подані для самостійного опрацювання студентами; друга частина (BusinessEnglish) – довідник з ведення документації англійською мовою, додатків (Appendices), які містять теоретичний матеріал до пройдених уроків, розшифровки аудіо матеріалів (Tapesсripts), відповідей (Keys), бібліографії 1(Bibliography1), де подані використані текстові матеріали, бібліографії 2 (Bibliography 2), що містить ілюстративний та аудіо матеріали.

Кожен урок (Unit) складається з підрозділу читання (Reading), який у свою чергу поділяється на дві частини (SectionA&SectionB),де подані тексти для ознайомлювального, вивчаючого та переглядового видів читання та завдання до них; говоріння (Speaking), який міститьзавдання наближені до реального спілкування, аудіювання (Listening), де представлені аудіо матеріали, що навчають успішно проводити презентації та письма(Writing), що дозволяє удосконалити навички ділового листування.

Передбачається, що на занятті окрім даного посібника використовуються додаткові матеріали для повторення граматики та для формування соціокультурної компетенції. Ми рекомендуємо такі підручники та довідники:

1) Карабан В. І. Переклад англійської наукової і технічної літератури. Граматичні труднощі, лексичні, термінологічні та жанрово-стилістичні проблеми. – Вінниця, Нова книга, 2004. -576 с.

2) Ільченко О. М. Англійська мова науки. Семантика, прагматика, переклад.- К.: Наукова думка, 2009. – 288 с.

3) JennyDooley, VirginiaEvansGrammarway, Express Publishing, 1999,-278p.

4)Michael Swan Practical English Grammar, Third edition, Oxford University Press, 2005, 658p.

На даному етапі навчання студенти мають рівень В1+за ЗагальноєвропейськимиРекомендаціям з мовноїосвіти. Передбачено проведення вступного, поточного та підсумкового тестування відповідного рівня за різними видами мовленнєвої діяльності. Тести представлені в окремому методичному посібнику.

Тексти до посібника взято з оригінальних підручників, монографій з хімії для англійських та американських вищих навчальних закладів, зокрема:

1. March J., Smith M.B. Advanced organic chemistry: reactions, mechanisms and structure. 5th Ed., New York, 2001.

2. JohCarey F., Sundberg R. Advanced Organic Chemistry. Part A. Structure and Mechanisms, 4ed., New York,2000.

3. McMurry John Organic chemistry, 7th edition, UK, 2008. та ін..

Аудіо матеріал взято із сайту ВВС: http://www.bbc.co.uk, а також його можна прослухати на сайті НТУУ «КПІ» http://kamts1.kpi.ua/node/492.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]