Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILYeT_1-47_MARKYeTING.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
3.84 Mб
Скачать

3. Классификация товаров.

Мета класифікації — для кожного типу товару ви­ділити його характерні ознаки і визначити специфіку комплексу маркетингу. Товари ділять на СПОЖИВЧІ: --товари повсякденного попиту -- товари попереднього вибору – товари особливого вибору – товари пасивного вибору. та ПРОМИСЛОВІ: 1.Спорудження і капітальне устаткування. 2.Додаткове устаткування. 3.Допоміжне устаткування 4.Деталі і компоненти. 5.Оброблені матеріали та сировина. 7.Промислові послуги.

Товари бувають:

Імпульсивної покупки. Наприклад, шоколадний батончик біля каси.

Для екстрених випадків. Наприклад, снігоходи, гумові чоботи.

Попереднього вибору. Наприклад, меблі, одяг (на основі порівняння характеристик).

Особливого попиту — з унікальними характери­стиками (престижні автомобілі, стереоапаратура).

Пасивного вибору — споживачу не відомо про існування товару.

і

4. Марка товара. Определение и структура. Торговая марка. Бренд. Этапы его формирования

Маркаім'я, термін, знак, символ, малюнок або їхнє об'єднання, призначене для опису товару одного продавця або їх групи і диференціації їх від товарів конкурентів. Складається із: Марочна назва частина марки, яку можна виговорити («Запорожець», «Форд»). Марочний знак (емблема) – несловесна частина марки. Це може бути символ, зображення, забарвлення що відрізняється (Coca-cola, Pepsi-cola), спеціальне штрихове оформлення, форма товару, силует.

Торговельна марка (trade mark) — це юридич­ний термін, який засвідчує право власності підприєм­ства на певну назву, емблему, дизайн тощо.

Бренд – загальновідома і диференційована торговельна марка, тобто марка, що у свідомості споживача асоціюється з деякими перевагами або вигодами, часто відрізняються від марок конкурентів і характеризуються деяким рівнем лояльності з боку споживача, тобто бренд – це те, що знаходиться у свідомості споживача.

Етапи формування бренда: 1. економічна диференціація (створення цінової премії бренда), 2. Формування прихильності, 3. формування психологічної диференціації, 4. усвідомлення властивостей бренда, його конкретних переваг, 5. інформування, щодо властивостей, 6. інформування споживача щодо існування бренда.

5. Виставки, спонсорство та мерчандайзинг як складові комплексу маркетингу комунікації. Їх стисла характеристика.

Реклама - неособова форма комунікацій, що здійснюється через мережу платних засобів поширення інформації з чітко зазначеним джерелом фінансування.

До синтетичних засобів політики просування прийнято відносити ті, що поєднують декілька елементів комплексу просування, або й всі елементи, застосовуючи таким чином інтегровані маркетингові комунікації.

Виставка-показ - захід, основна мета якого полягає в інформуванні громадськості шляхом демонстрування засобів, що є у розпорядженні людства для задоволення потреб в одній чи кількох галузях його діяльності або майбутніх перспектив.

Сучасні умови господарювання диктують підприємствам різної форми власності необхідність застосування інших засобів просування для посідання ними відповідних ринкових позицій. Серед широко розповсюджених сьогодні – спонсорство (спонсоринг) і мерчандайзинг.

Спонсорство – система взаємовигідних договірних відносин між спонсором, який є постачальником коштів, ресурсів та послуг, і реципієнтом – стороною, яка їх отримує в особі індивідів, груп, організацій з метою досягнення спонсором певних маркетингових комунікаційних цілей.

Мерчандайзинг – складова маркетингової діяльності, спрямована на забезпечення максимально ефективного просування товару на рівні роздрібної торгівлі; стимулювання діяльності в сфері торгівлі.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]