Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILYeT_1-47_MARKYeTING.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
3.84 Mб
Скачать

1.Конкуренция, её виды и влияние на маркетинговую деятельность предприятия

Конкуренція – це боротьба суб’єктів ринкових відносин за обмежений об’єм платоспроможного попиту і ресурси.

1). Чиста конкуренція - багато виробників і споживачів, жоден з них має істотного впливу на ринок вцілому, продавець не може запитувати ціну вищу чим інші (багато конкурентів) і нижчу чим інші (не має сенсу, тому що можна продати і за загальноринковою ціною); роль цінової політики мінімальна.

2).Монополістична конкуренція - багато виробників і споживачів, що укладають договори в широкому діапазоні цін, що обумовлено розмаїтістю варіантів товарів, їх якістю, оформленням, рівнем наданого сервісу. Маркетингові задачі в умовах даної конкуренції – дослідження коефіцієнтів еластичності попиту, підтримка і посилення диференціації торгових марок.

3).олігополістична конкуренція-невелика кількість підприємств чутливих до цінових і маркетингових стратегій одна однієї; кожен продавець швидко реагує на цінові зміни в конкурента; підняття ціни можуть не підтримати конкуренти, зниження ціни приведе до переходу покупців до цього виробника, інші продавці - або теж повинні змінити ціни, або ж підвищити рівень і кількість послуг. Маркетингові задачі в умовах олігополії – підтримка вхідних бар’єрів, а також, по можливості, створення диференціації у випадку її відсутності.

4). Чиста монополія-є присутнім на ринку одна фірма, що диктує свої умови споживачам; як правило, природні монополії такі, як, наприклад, "Газпром"; цінова політика регламентується антимонопольним законодавством.

2.Классификация потребительских товаров

Мета класифікації – для кожного типу товару виділити його характерні ознаки і визначити специфіку комплексу маркетингу. Товари поділяють на споживчі і промислові

До споживчих товарів відносяться:

1) товари повсякденного попиту: - постійного попиту - імпульсивної покупки (шоколадний батончик біля каси) - для екстрених випадків (снігоходи)

2) товари попереднього вибору: - схожі товари - несхожі товари

3) тов. особливого попиту(з унікальними характеристиками: престижні автомобілі)

4) тов. пасивного вибору (споживачу невідомо про існування товару)

3. Базовые методы ценообразования. Характеристика, условия возникновения

Визначення базового методу ціноутворення включає:

1. Методи акцентовані на витратах:

а) метод „Середні витрати плюс прибуток”: Установлення ціни відбувається за принципом: сукупні витрати на виробництво одиниці продукції плюс запланований відсоток прибутку.

б) на основі аналізу беззбитковості і забезпечення цільового прибутку.

Використовується фірмами, що орієнтуються на прибуток. Наприклад, фірма "Дженерал Моторс" установлює ціни на свої автомобілі таким чином, щоб забезпечити прибуток у розмірі 15-20% на інвестований капітал.

2. Методи акцентовані на попиті:

в) Метод розрахунку ціни з урахуванням кількості споживачів і аналізу індиферентної ціни.

1) визначення базової ціни: Рb=С+V, де C- постійні витрати, V - змінні витрати.

2) виявлення прогнозованої кількості споживачів у залежності від рівня цін.

г) На підставі цінності товару, що відчувається споживачем. За основу береться корисність товару, що відчувається споживачем. Для створення в покупця відчуття високої цінності товару фірма повинна використовувати в комплексі маркетингу нецінові прийоми, Ціна повинна лише відповідати створеній цінності товару в очах споживача.

д) На основі поточного рівня цін. За базу ціни береться ціна конкурентів. Використовується фірмами, що обирають стратегію "наслідування лідера".

є) На підставі торгів. Використовується у випадках боротьби фірм за підряди:

• закритих (тендери) • відкритих (біржа, аукціони)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]