Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культ. ПАВЛЕНКО.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
934.91 Кб
Скачать

9.3.2. Роль засобів масової комунікації в сучасній культурі

Розвиток засобів масової комунікації (радіо, кіно, теле­бачення, преса та ін.) відображає істотні зрушення в механізмі

168

дії сучасної культури. Запровадження нових інформаційних зв'язків і комп'ютеризованих мереж яскраво показує, що друко­вана й електронна продукція з кожним днем охоплює все більшу частину суспільства.

Світ перебуває наразі на порозі перебудови масово-інфор­маційних процесів - швидкими темпами збільшується обсяг інформації, накопичуваної людством. Підраховано, наприклад, що сучасний десятикласник володіє кількістю інформації, що перебільшує ту, котра міститься в "Енциклопедії" Д. Дідро і Ж. Д'аламбера, що була випущена французькими просвітни­ками в XVIII ст. От чому питання про поширення й сприйняття культури за допомогою засобів масової комунікації здобуває на сьогодні особливу актуальність. Теорія масової комунікації, що перетворилася в останні десятиліття на самостійну дисцип­ліну, ставить низку питань. Чи відіб'ються процеси поширення нової техніки комунікацій назмісті сучасної культури, наїї внутріш­ньому стані? Настає запитання: яке реальне співвідношення між культурою та масовим поширенням її продукції?

Різні тлумачення цієї проблеми сучасними культурологами вимагають критичного аналізу. Тож варто навести деякі по­гляди американських вчених з цього питання:

Л. Лоуэнпголь вважає, що конкретний спосіб спілкування людей не стосується глибинних закономірностей самої культури. 3. Бжезинський думає, що саме засоби інформації ви­значають процес спілкування та фактичний зміст духовних феноменів.

"Масова комунікація, - пише Вільбур Шромм, - це техніч­на форма комунікації, що дає змогу майже одночасно робити швидку передачу інформації суспільству для гетерогенних і безособових аудиторій".

О. Ларсен розуміє під масовою комунікацією "порівняно одночасний вплив на великі гетерогенні аудиторії яких-небудь символів, переданих з організованого джерела, для яких члени аудиторії анонімні".

О'Хара під терміном "масова комунікація" має на увазі процес передачі ідентичних повідомлень великій кількості людей, що перебувають в різних сферах життя та фізично

169

роз'єднані. Поняття "засоби масової комунікації" належить до інструментів, за допомогою яких цей процес стає можливим". Звісно, ніхто не заперечує факту, що нові засоби культурної комунікації звільнили людину від тягаря виснажливої фізичної праці, надавши йому можливість відкривати нові джерела відчуттів, пізнавати радість буття, займатися самовдоско­наленням. Залишається фактом те, що моральна згода й держав­ний порядок, якого дотримується більшість дорослого на­селення, були досягнуті тільки в масовому суспільстві. Для цього суспільства характерні такі риси, як: індивідуалізм, готовність до надбання досвіду, розквіт почуттів і чуйності, повага до діяльності інших. Воно дало змогу розвинути в індивіді здатність пізнавати явища, розуміти їхнє значення й давати моральні оцінки. У багатьох сферах життя люди стали наба­гато вільніш имиу виборі, цей вибір уже не обов'язково витікає із традицій. Однак це не означає, що індивідуальність, якою вона стала в масовому суспільстві, існує всюди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]