Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культ. ПАВЛЕНКО.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
934.91 Кб
Скачать

Тема 6. Первісна культура

та стародавні цивілізації

6.1. Первісна культура

6.1.1. Культурний зміст пізнього палеоліту

В усталеній класифікації первісна епоха людства (кам'яний вік) охоплює палеоліт (від грецьк. palaios - стародавній і lithos -камінь), мезоліт (середній кам'яний вік) і неоліт (новий кам'яний вік). Палеоліт поділяється на ранній (нижній) і пізні» (верхній). Камінь слугував наскрізним емпіричним джерелом класи­фікацій і гіпотез про найдавніше минуле. Позбавлене інди­відуальних свідчень, біографій та образів, безмовне минуле є ідеальним прикладом історії без подій, призначеної для від­працювання природничонаукової логіки, кількісних методів або доктрин первинного суспільства.

У ракурсі таких пояснень пізній палеоліт відіграє вирішальну роль у кам'яному віці. По-перше, на рубежі середнього та верх­нього палеоліту закінчується еволюція гоминідів і з'являється "справжня" людина - homo Sapiens. По-друге, стрибкоподібне збільшується розмаїття кам'яних та інших знарядь, з'являються наконечники, шитий одяг. Нарешті, головною соціальною ін­новацією нижнього палеоліту була екзогамія - відмова від шлюбних стосунків з найближчими родичами. Заборона інцестів (кровозмішання) вимагала суспільної регуляції шлюбу, з'явилися рід і сім'я. Заміна біологічно-еволюційного типу роз­витку історичним спричинила радикальні зміни в настільки стислі порівняно з темпами антропогенезу терміни, що може бути ви­значена як палеолітична революція. Продуктом цієї революції стало фундаментальна антропологічна, психофізіологічна, духов­на єдність людства, що збережеться в історії всупереч розбіж­ностям в економічному, політичному, соціальному, мовному й по­бутовому розвиткові людських співтовариств.

Стає зрозуміло, що верхній палеоліт - це та епоха, коли люд­ство, на додаток до біологічно-видової однаковості, набуває такого рівня зв'язків, який уже називається культурою. Культура на­роджується наприкінці давнього кам'яного віку як сформована

91

система, тоді яку висхідній точці антропогенезу можна говорити тільки про кілька зон культурної поведінки. Специфіка палеолітич­ної культурології полягає в тому, що її типології спираються на дуже локальний і обмежений матеріал, а загальнолюдські закономірності, що вийшли з пізнього кам'яного віку, належать до найглибших, аморфних, темних констант культурного буття. Архаїчна база цивілізації сприймається як колективне несвідоме, сформоване з низки відкриттів "прометеєвої епохи", як доісторія, на відміну віддовербальної еволюції та писемної історії.

Свідомість, мова, релігія, мистецтво виникли приблизно одночасно в результаті могутнього перевороту, що закінчив тримільйонну еволюцію гоминідів. Епоха людини розумної живе наслідками цієї події. Тож всі люди пізнають одне одного, а всі людські співтовариства в межах 30-40 тис. років є сучас­никами. Гуманітарний пошук спрямований на встановлення споріднення цивілізацій, що мають нижню межу в палео­літичній революції. Гуманітарна інтерпретація проводить за­гальнолюдську експертизу експонатів доісторичного музею, окреслюючи нові межі колективного "ми".

Зигмунд Фрейд, який любив порівнювати психоаналіз з археологією, знаходив на кожному прошарку "розкопок" свою мову. Основним досягненням "перекладацької" діяльності психо-аналітика він вважав відкриття "мови бажання", зібраної зі сно­видінь, обмовок, описок, галюцинаторних асоціацій та інших лінгвістичних нашарувань. Тут, на межі читабельності, від­бувається перше опосередкування поки неясної реальності незрозумілою мовою. Приховані зв'язки психіки з колективним несвідомим внесені в роботу мови зі структурування розмитої зони між мовою та домовою, індивідуальним і колективним, сучасним та міфічним. Думка дослідника, спускаючись з площи­ни читабельного в сферу прихованого, неминуче знаходить еквіваленти своїм не зовсім оформленим станом десь на межі історії. Гуманітарію вдається включити в комунікацію з до­історією прошарки свого, ледь відчутного підсвідомого. Емана­ція гуманітарного розуму на нижче лежачу темряву має харак­тер значеннєвого олюднення фізичних і фізіологічних фактів, які поставляються природознавством.

92

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]