Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культ. ПАВЛЕНКО.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
934.91 Кб
Скачать

5.7. Типи культури

Під час обговорення типів культури будемо використовувати терміни "просте" та "неписемне", а також "складне" й "писемне" суспільство. "Неписемне " означає: те, в якому відсутня писем­на мова, цей термін позначає більшість доземлеробських

87

суспільств. Землеробське суспільство належить до історич­них, тому що писемність вже існувала.

За господарським ладом виділяють такі типи культури: культура мисливців і збирачів; культура городників та фермерів; культура скотарів; культура хліборобів; промислова (індустріаль­на) культура, постіндустріальна (інформаційна) культура. Названі типи культури називають господарсько-культурними типами. Це - історично сформовані комплекси особливостей господар­ства та культури, характерні для народів, які живуть у визна­чених природно-географічних умовах, при визначеному рівні їхнього соціально-економічного розвитку.

Класифікація типів господарської культури має еволюцій­ний характер. Найдавніший тип господарської культури -полювання та збирання. Первісне суспільство складалося з локальних родинних груп (триб). За часом цей період най­триваліший - існував сотні тисяч років.

Ранній період називають періодом людського стада. Йому на зміну прийшли скотарство та городництво. Скотарство засноване на прирученні диких тварин. З полювання посту­пово виросло скотарство, коли люди переконалися, що одо­машнювати тварин економніше, ніж убивати. Зі збирання розвинулося городництво, а з нього - землеробство. Отож город­ництво - перехідна форма від добування готових продуктів (диких рослин) до систематичного й інтенсивного вирощуван­ня окультурених злаків. Невеликі городи згодом поступилися місцем великим полям, примітивні дерев'яні мотики -дерев'я­ному, а пізніше залізному плугові.

Із землеробством пов'язують зародження держави, міст, класів, писемності - неодмінних ознак цивілізації. Це стало мож­ливо завдяки переходу від кочового до осілого способу життя.

У науці виділяють два типи (етапи розвитку) простих суспільств: локальні групи та первісні громади.

Локальні групи - це невеликі об'єднання (20-60 осіб) при­мітивних збирачів і мисливців, кровноспоріднених, які ведуть бродячий спосіб життя.

Полювання та збирання належать до хижацького, або спожив­чого господарювання: людина зриває рослини, нічого не саджаючи, убиває тварин, не відновлюючи їхнє поголів'я.

На зміну бродячим мисливцям і збирачам поступово при­йшли осілі городники та хлібороби, що жили громадами.

Громада - це союз декількох сотень людей, позв'язаних між собою узами кровного споріднення, взаємними шлюбами, кооперацією праці, взаємовиручкою, спільною охороною території. Під тиском обставин виникла потреба в новому, більш про­гресивному способі господарювання. Від збирання суспільство перейшло спочатку до городництва, а потім до землеробства.

Технічний прогрес зробив великий крок уперед. Ускладни­лися знаряддя праці, зросла їхня продуктивність. Одна людина могла вже прогодувати більше людей, аніж колись.

Приручення тварин і зародження пастухування дали людству нове джерело енергії - тяглову худобу. На зміну палкам-копалкам прийшов плуг, запряжений волами. Різко зросла продуктивність праці. Щоб прогодуватися одній людині полюванням і збиранням, потрібно 2 км2 площі, а при земле­робстві досить усього 100 м2 землі.

Перехід до землеробства тривав дуже довго. Набагато довше, ніж перехід до машинної техніки. Фахівці підрахували, що він тривав 3000 років.

Так відбулася перша світова революція - неолітична.

Розвиток землеробства дав змогу використовувати частину врожаю для годівлі худоби. Та чим більше було худоби, тим частіше доводилося пересуватися в пошуках пасовищ. Поступо­во частина племен почала спеціалізуватися на скотарстві.

Збільшувалося населення, створювалися міста, що зароджу­валися як центри, котрі спеціалізувалися на ремеслах. Вони продавали свою продукцію тим, хто спеціалізувався на сіль­ському господарстві.

Аграрне суспільство - це безліч міст і приміських зон, об'єднаних економічним обміном. Хоча в аграрному суспіль­стві з'явилося надзвичайно багато міст (власне кажучи, у ньому вони власне й виникають), основна маса населення проживала в селах.

Індустріальне суспільство виникло в XVIII ст. Воно було дитям двох революцій —економічноїта політичної. Під економіч­ною розуміємо Велику індустріальну революцію (її батьків-

89

щина - Англія). А під політичною - Велику французьку революцію.

За три століття культура європейського суспільства зміни­лася невпізнанно. На зміну феодалізму прийшов капіталізм. Флагманом індустріалізації виступила Англія. Вона стала батьківщиною машинного виробництва, вільного підприємни­цтва та нового типу законодавства.

Завдяки успіхам медицини, поліпшенню санітарних умов життя та якості харчування різко скорочується смертність. Середня тривалість життя зростає. Збільшується й кількість населення. Люди все частіше мігрують із села до міста у по­шуках більш комфортного життя, культурного дозвілля, кращих можливостей здобути освіту.

Появі такого типу суспільства сприяли два глобальних про­цеси: індустріалізація й урбанізація.

Урбанізація - переселення людей у міста та поширення міських цінностей життя на всі прошарки населення стає невід'ємним супутником іншого процесу-індустріалізації.

Індустріалізація - застосування наукових знань до створен­ня промислових технологій, відкриття нових джерел енергії. Машини виконують роботу, котру раніше виконували люди чи тяглові тварини. Перехід до промисловості був для люд­ства такою ж значною революцією, як свого часу перехід до землеробства. Завдяки цьому невелика частина населення виявилася в змозі годувати більшість населення, не вдаю­чись до обробки землі. Сьогодні у сільському господарстві США зайнято 5 % населення, Німеччини -10%, Японії-15 %.

Індустріалізація вимагає підготовлених працівників, тому що складність технології постійно зростає. В індустріальному суспільстві місце роботи відокремлюється від місця про­живання: на відміну від ремісника, робітник щоранку їде в місь­кому транспорті туди, де розташована місце його роботи.

Перехід від культури індустріального суспільства до куль­тури постіндустріального супроводжується перетворенням товаровиробної економіки в обслуговувальну, що означає пере­вагу сфери послуг над сферою виробництва. Вирішальним фактором розвитку стає рівень освіти та знань.

90

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]