Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культ. ПАВЛЕНКО.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
934.91 Кб
Скачать

7.3. Культура Відродження

7.3.1. Значення терміна "відродження"

У сучасній культурології існує кілька думок щодо терміна "відродження". У широкому значенні він означає етно­культурне піднесення національної самосвідомості, активізація розвитку національної культури (наприклад, "процес національ- * ного відродження в Україні"). У вузькому- йдеться про певний розвиток європейської культури в період з кінця XIII ст. (Італія) до початку XVII ст. (у деяких країнах - Англії, Португалії, Польщі, Україні) та пізніше. Протягом цього часу більшість європейських країн проявили у своїх національних культурах ознаки типологічної спільності, що визначають їх як ренесансні. Саме таке "відродження" (чи Ренесанс) ми й розглянемо.

Термін було уведено італійськими гуманістами (вважають, що першим це зробив Ц. Базарі). Генетичне пов'язаний з релі­гійно-етичним поняттям "відновлення", він набуває в зазначе­ний період принципово іншого змісту: відновлення культури, підйом літератури, мистецтва, науки після їх тривалого занепаду в Середні віки (термін теж був винаходом ренесансних гуманістів: "епоха посередині", між античністю та Ренесансом), Отож уже в оцінках діячів епохи Відродження усвідомлюва­лося як етап культурного розквіту, що настав після тисячоліт­нього панування "середньовічного варварства". У такому сприйнятті власних культурних витоків небагато об'єктивності.

Епоху Відродження потрібно сприймати як період в історії європейської культури, переважно XIV-XVI століть, який характеризується переносом культурних інтересів зі сфери

130

вищого (небесного) світу, з царини сакрального в сферу матеріальних проявів життя, аж до створення культури антропо­центризму. Ця епоха характеризується сплеском художньої творчості, насамперед, у галузі пластичних мистецтв (живо­пису, скульптури), кристалізацією на основі церковної латини та місцевих народних діалектів національних мов і становленням національних літератур. Відбувається процес формування національних держав з королівських доменів як форми феодального володіння. Прискорюється торгово-економічний розвиток, завдяки якому розвиваються міста й пов'язані з ними цивілізації. Покращується духовна секуляризація (роз­виток світської культури) та зростають індивідуалістичні тен­денції в суспільному житті та побуті.

Не кожна з європейських країн пройшла шлях у напрямку формування нових культурних цінностей до кінця. Однак духовне розкріпачення, дух індивідуалізму, секуляризація духовних цінностей, звернення до людини як до центральної фігури буття є необхідними та достатніми ознаками ренесансного типу будь-якої національної культури.

Процес Відродження нерівномірно протікав у різних євро­пейських країнах. Найважливіші риси ренесансної куль­тури - це розвиток індивідуалізму; емансипація особистості, внаслідок чого "героєм епохи" стає героїчна особистість; світський характер мислення і суспільної поведінки. Цими рисами Відродження, певною мірою, здійснило переворот у сформованому середньовіччям життєвому укладі й феодаль­но-католицькому світогляді.

Виділяються три основних типи ренесансних культур: італійське Відродження, північний Ренесанс і часткове Від­родження в периферійних щодо центру країнах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]