Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

2.6. Шість рушійних конкурентних сил інноваційного бізнесу Ендрю Гроува («Intel») і десятиразове зростання якої-небудь сили

Розглянемо схему шести сил Е. Гроува і проблемні ситуації, коли якісь сили виходять з-під контролю.

1. Схема шести сил Е. Гроува.

Ендрю Гроув у своїй книзі «Виживають тільки параноїки» на досвіді інноваційного бізнесу «Intel» виділив шість чинників, що впливають на розвиток компанії (26, с. 34]. На рис.2.5. представлені ці шість сил.

Рис. 2.5. Шість рушійних конкурентних сил інноваційного бізнесу Ендрю ГроуваIntel»),

Вплив шести сил виражається в наступному.

  1. Могутність, сила і компетентність конкурентів компанії. Наскільки їх багато? Чи добре вони фінансуються? Чи працюють вони саме у вашому сегменті бізнесу?

  1. Могутність, сила і компетентність компаній-постачальників. Чи достатньою є їхня кількість, щоб у компанії був вибір, або їх настільки мало, що вони триматимуть ваш бізнес за горло? Вони агресивні й жадібні або консервативні і дотримуються стратегії довгострокових відносин із клієнтами?

3) Могутність, сила і компетентність компаній-клієнтів. Чи їх багато або ж ваш бізнес залежатиме від одного-двох великих клієнтів? Наскільки вимогливими є ваші покупці, чи поводяться вони по-джентлменськи?

4) Могутність, сила і компетентність потенційних конкурентів компанії. Сьогодні ці гравці ще не відкрили свою справу, але обставини можуть змінитися, і вони вирішать вийти на конкурентне поле. Якщо це відбудеться, вони можуть виявитися більш потужними, компетентними, агресивними, із кращим фінансуванням, ніж ті конкуренти, які є наявними на даний момент.

5) Могутність, сила і компетентність компаній із технологією-заміннником вашого продукту. Імовірність того, що вашу продукцію можна створювати (а ваші послуги - надавати) у інший спосіб, за технологією-заміннником є досить високою. Це часто називається «заміною» і цей чинник нерідко є найнебезпечнішим. Нові методики, нові підходи, нові технології можуть перевернути старий порядок, затвердити нові правила і створити зовсім нові умови ведення бізнесу. Саме це автомобільні й авіаперевезення зробили із залізницями, контейнеровози - із традиційними портами, гіпермаркети - з маленькими магазинчиками, мікропроцесори продовжують робити із обчислювальною технікою, а цифрові носії роблять із індустрією розваг.

6) Могутність, сила і компетентність компаній-суміжників. Недавні зміни у теорії конкуренції привертають увагу до шостої сили - сили суміжників. Це компанії, у яких ваші клієнти купують комплектуючі. Продукція будь-якої компанії часто взаємодіє краще, а іноді взаємодіє виключно із продукцією певної компанії. Машинам потрібний бензин, а бензину потрібні машини. Для комп'ютерів потрібне програмне забезпечення, а програмному забезпеченню потрібні комп'ютери. Інтереси компаній-суміжників часто збігаються з вашими, це компанії-«попутники». Однак, нові технології, методики, підходи можуть зруйнувати старий порядок і змінити вплив суміжників або розвести вас із вашими попутниками. Треба постійно здійснювати моніторинг зовнішнього середовища і відслідковувати проблемні ситуації.