Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

2. Десятиразове зростання якої-небудь сили створює проблемну ситуацію.

Коли яка-небудь сила у 10 разів перевищує своє звичайне значення, то ситуація виходить з-під контролю і стає проблемною. Був вітер - тепер тайфун, були хвилі - тепер цунамі. Були конкуруючі сили, тепер вони стали суперконкурентами.

Тобто, коли вплив сили зріс у 10 разів, фахівці можуть це помітити, тоді як за «легкого сигналу» ще могли виникати суперечки. Компанію при цьому очікують серйозні зміни. Можна не оволодіти ситуацією і не взяти її під контроль. Ваш бізнес піддається дії якихось сил, які не підвладні вам. Ваш бізнес уже не реагує на ваші дії. Перехідний процес від одного стабільного стану до іншого, що відбувається в цей час, особливо складний і оманливий. Тут очевидними є лише початок і завершення, сам же перехід є поступовим і не завжди помітним. Це стратегічно переломний момент.

Такою десятиразовою силою стала, наприклад, у комп'ютерній індустрії модульна технологія створення комп’ютерів, яка прийшла на зміну колишній вертикальній схемі.

Основні положення і поняття лекції 2.

1. Кластер (промислова група) - це група взаємозалежних, географічно близьких компаній і пов'язаних з ними організацій, які працюють у певній сфері діяльності, і характеризуються спільністю, взаємно доповнюючи одне одного. Призначення кластерів - забезпечувати, по можливості, виробництво цілісного продукту і відповідного конкурентного середовища. [64, с. 207].

2. Модель Е. Гроува «Шість рушійних конкурентних сил інноваційного бізнесу» - 1) існуючі конкуренти, 2) компанії-постачальники, 3) компанії-клієнти, 4) потенційні конкуренти, 5) компанії із технологією-заміннником, 6) компанії-суміжники. [26].

3. Модель М. Портера 1: «П'ять конкурентних рушійних сил» -1) внутрішньогалузевий ринок, 2) постачальники, 3) споживачі, 4) постачальники товарів-замінників (субститів), 5) випадкові (і потенційні) конкуренти. [64].

4. Модель М. Портера 2: «П'ять конкурентних стратегій» - 1) лідерство за витратами у сегменті, 2) лідерство за витратами на всьому ринку, 3) диференціація продукції у сегменті, 4) диференціація продукції на всьому ринку, 5) лідерство за витратами і диференціація продукції у розширеній групі сегментів. [64].

5. Модель М. Портера 3: «Ланцюжок створення вартості» (ЛСВ) - це комплекс основних забезпечуючих бізнес-процесів і винагорода у вигляді маржі (прибутки, націнки). А. Основні види діяльності. 1. Внутрішня логістика (постачання). 2. Ділові операції (виробництво). 3. Зовнішня логістика (збут). 4. Маркетинг і роздрібні продажі. 5. Обслуговування (сервіс). Б. Види забезпечуючої діяльності: 1. Матеріально-технічне забезпечення (до робочого місця). 2. Технологічний розвиток (дослідження і розробки, технології та обладнання). 3. Управління людськими ресурсами. 4. Організація інфраструктури бізнесу. 5. Загальне управління бізнесом.[64].

  1. Модель М. Портера 4: «Стратегічне позиціонування бізнесу» - включає три джерела стратегічного позиціонування бізнесу та шість принципів стратегічного позиціонування бізнесу. Три джерела: 1) широта номенклатури продукції, 2) особливі потреби, 3) доступ до споживачів. Шість принципів: 1) довгострокові цілі, 2) унікальний набір вигод, 3) унікальний ЛСВ, 4) вибір виконавців, 5) узгодження (координація) бізнес-процесів, 6) прототипи у вирішенні завдань і наполегливість у розвитку ресурсів. [64].

  1. Модель М. Портера 5: «Ромб конкурентної переваги і кластери» - характеристика сукупності чинників, що визначають конкуренцію в цілому та конкурентну перевагу даного бізнесу: 1) умови для чинників виробництва, 2) стан попиту на технології, продукти й послуги, 3) стан споріднених і підтримуючих галузей - стан кластера, 4) стан місцевої (внутрішньої) конкуренції і суперництва. [64].

Питання для самоконтролю до лекції 2

Лекція 2. КОНКУРЕНЦІЯ І МОДЕЛІ МАЙКЛА ПОРТЕРА