Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

3.6. Стратегічний захист бізнесу

Компанія, що створює модель бізнесу повинна також передбачити функцію захисту, щоб захистити себе і свою зону прибутку від (1) конкурентів та (2) імітацій. Якщо компанія проектує потужну модель бізнесу для забезпечення зростання прибутку, одночасно із цим вона має виявляти і створювати стратегічні контрольні точки захисту.

Функції стратегічних контрольних точок. Вони мають бути важливими для галузі. Стратегічний контроль зараз висувається на першу позицію в загальному списку пріоритетів бізнесу. Наявність контрольних точок є стратегічним активом компанії. Іншою функцією стратегічних контрольних точок є функція комунікації - вони мають бути включені у комунікаційну мережу, щоб сприяти комунікаціям зі споживачами.

Кожна контрольна точка проектується таким чином, щоб забезпечувати перебування компанії у зоні прибутку і не допускати туди конкурентів. У кожній галузі застосовуються в першу чергу основні для цієї галузі контрольні точки. Наприклад, далеко не на кожному ринку в цій якості можна використовувати бренд, а контроль над ланцюжком цінностей може бути неможливий або недостатній.

Вважається, що найкращим захистом служить створення продукту, що має силу фактичного стандарту. Важко імітувати фірму, що управляє ланцюжком створення вартості. Занадто тривалим є процес створення і нарощування споживчого капіталу. Має значення і репутаційний капітал, у тому числі бренд. Є приклади впливу інших контрольних точок. Цей вплив необхідно вимірювати, індексувати, і робити це регулярно, оскільки індекси контрольних точок є рухливими і часто зміщуються.

Індекс контрольних точок. Завданням, яке необхідно вирішити, є визначення того, яким чином можна виявити стратегічні точки контролю і встановити їхню ієрархію. Цьому слугує побудова індексу стратегічних контрольних точок, 10-бальна шкала якого передбачає чотири рівні -перший, найвищий - від 10 до 7 балів; другий - 6-5; третій - 4-3; четвертий - 2-1. Відповідно до цього за рекомендацією фахівців (яку треба перевірити на предмет відповідності своїй фірми і своїм моделям) індекси контрольних точок захисту розподілені у такий спосіб:

10 балів - володіння фактичним стандартом;

9 балів - управління ланцюжком створення вартості;

8 балів – перебування на дуже вигідних, домінуючих позиціях

7 балів - володіння споживчими відносинами;

6 балів - бренд, копірайт;

5 балів - розробка нової продукції з випередженням конкурентів на два роки;

4 бали - розробка нової продукції з випередженням конкурентів на один рік;

3 бали - продукція загального призначення з перевагами у витратах від 10 до 20%;

2 бали - продукція загального призначення із забезпеченням паритету за витратами;

1 бал - продукція загального призначення із відставанням за витратами

.

3.7. Види і масштаби діяльності, виконавці

Новатори бізнесу, пропонуючи моделі інновацій у своїй сфері, демонструють нові можливості і напрями розвитку. Відбувається оновлення видів діяльності. Розширюється їхній склад. Зростає кооперація праці. Загальний напрям розвитку – у бік більш широкого і глибокого представлення свого продукту, більш глибокого проникнення в сутність нових потреб, усе більш різнобічне вирішення проблем споживачів.

Зміна виду діяльності із простого на більш складний та інтегрований. Наприклад, «Intel» перейшла від виготовлення чипів пам'яті до виготовлення чипів для процесора й материнських плат. Одна з аптек перейшла від продажу ліків до продажу послуг з доставки ліків і забезпеченню повної сприйнятливості ліків пацієнтом. Одна типографська фірма перейшла від виконання простих типографських операцій до більш інтегрованої праці - обслуговування комунікацій. Одна пакувальна фірма перейшла від виготовлення коробок і пакувального матеріалу до менеджменту товарно-матеріальних запасів споживачів. «Thermo Electron» від екологічних досліджень і випуску приладів для відстеження викиду забруднюючих речовин перейшла до укладання контрактів на проведення досліджень. В основі всіх цих змін лежить інтенсивне вивчення системної економіки споживання, глибоке проникнення в потреби споживачів, бажання перебрати на себе їхні проблеми, тобто запропонувати споживачам вирішення цих проблем.

Розширення своєї продукції і послуг на основі комплексного уявлення про продукт. Зараз компанії проникають у системну економіку споживача і все більше розширюють своє уявлення про продукт. Тепер вони зайняті наданням різноманітних послуг щодо фінансування покупок, логістики їх потоків, технічного обслуговування, навчання і перепідготовки співробітників компаній-споживачів. Корпорації GЕ та АВВ надають різноманітні фінансові послуги. «Disney» стала займатися блокбастерними проектами, роздрібною торгівлею, а також спортивними командами.

Розширення своєї діяльності на основі управління ланцюжком створення вартсоті. Ряд компаній приділили велику увагу ЛСВ свого основного продукту і перейшли до стратегії управління цим ланцюжком з позиції провідної ролі в ньому. Це такі компанії як «Intel», «Соса Соlа», «Microsoft».

Інноваційність діяльності. Деякі компанії вбачають успішність свого бізнесу саме в інноваційній активності. Так «Intel» здійснює політику безперервних реорганізацій бізнесу й реалізує програму «на два кроки попереду конкурентів».

Вибір виконавців бізнес-операцій - аутсорсинг. Ситуація на ринку зобов'язує стежити за тим, щоб виконання будь-якої бізнес-операції було бездоганним, витрати мінімальними, а якість найвищою. Цей принцип призводить до того, що доводиться відмовлятися від виконання багатьох видів діяльності та функцій виключно силами власної фірми і передавати роботи «на сторону».