Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

6.7. Цільовий клієнт і сценарії виходу на основний ринок

Розглянемо як приклад створення сценарію виведення на ринок такого радикального інноваційного продукту (хайтек-продукту) як електронна книга. Зміст електронної книги завантажується з Інтернету у пристрій, що нагадує ноутбук, призначений виключно для читання. Перші два продукти («Softbook» і «Pocketbook») вийшли на ринок у 1998 році. Протягом першого року електронні книги отримують визнання раннього ринку. Настав час виходу на основний ринок - час відбирати частку ринку у традиційних книг, надрукованих на папері. Із чого почати? Тут саме можна відпрацювати сценарій атаки на цільового покупця.

Сценарій повинен займати не більше однієї-двох сторінок. Він стосується розробки ринкової стратегії в цілому. Зміст сценарію наступний.

1) Заголовок. На початку подається коротка інформація про кінцевого користувача, його портрет з технічної й економічної точок зору.

Для корпоративного ринку наводяться відомості про: а) користувача, б) словесний портрет цільового клієнта, в) технічного покупця, г) економічного покупця. На споживчому ринку ці відомості практично збігаються і тому вони є менш детальними.

Суть заголовку - необхідно сфокусуватися на тому, хто є цільовим клієнтом, яким є його словесний портрет, і на тому, як продукт купуватиметься й використовуватиметься.

Корпоративний ринок - дані про галузь, географію, відділи і назви посад.

Споживчий ринок - демографічні відомості: вік, стать, економічне становище, соціальна група.

  1. Словесний портрет. Кожний, хто складає словесний портрет, повинен врахувати типові риси представників очікуваних груп споживачів.

  2. Ситуація - життя ДО покупки. Описується незавидна ситуація, у якій опинився кінцевий користувач і яка має суттєві наслідки для економічного покупця. Необхідно врахувати п'ять моментів.

а) Місце дії або ситуація. Відобразити скрутне становище користувача.

б) Бажаний результат. Чого намагається досягти користувач і чому це важливо?

в) Невдала спроба. Як користувач без нового продукту справляється із завданням?

г) Чинники, що заважають. Чому відбувся збій, що пішло не так, у чому причина? Найтиповіші чинники, що заважають, мають бути відображені.

д) Економічні наслідки. Що відбудеться, якщо користувачеві не вдасться ефективно виконати завдання?

4) Ситуація - життя ПІСЛЯ покупки. Суть полягає в тому, щоб взяти ту саму ситуацію і той же бажаний результат, але переграти сценарій, надавши в розпорядження користувачеві нову технологію. Тут слід приділити увагу трьом моментам: новому підходу, позитивним чинникам, економічним плюсам:

а) Новий підхід. Як кінцевий користувач справляється із завданнями?

б) Позитивні чинники. Як новий підхід дозволяє вирішити проблему користувача і підвищити продуктивність праці?

в) Економічні плюси. Яких витрат вдається уникнути, і яку вигоду отримати?

Приклад такого сценарію наведено нижче.

Приклад сценарію виведення на основний ринок інноваційного' продукту

( хайтек-продукту) «електронна книга».

1. Заголовок. Зосередимося на технічному обслуговуванні авіапарку.

А.Користувач:

Аерокосмічна промисловість, уряд США, підрозділи технічного обслуговування й ремонту, фахівці систем забезпечення польотів.

Б.Призначення продукту:

Організації (та індивідуальні споживачі), які мають справу з документами, описами, що часто змінюються і до яких треба часто звертатися. Наприклад, юридичні, консультаційні, медичні, довідкові та ремонтні організації. В авіапарку багато технічних описів, необхідних для ремонту. Вони часто змінюються і до них часто звертаються.

В.Технічний покупець:

IT-відділ, директор систем документообігу.

Д.Економічний покупець:

Відділ технічного обслуговування та ремонту, директор.

2. Словесний портрет клієнта.

Словесний портрет створюється для таких типів споживачів як ентузіасти, стратеги, прагматики, консерватори і скептики. Кількість словесних портретів відповідає кількості сценаріїв. Обсяг кожного словесного портрета - 1-2 абазаци або 8-15 рядків (1/3 сторінки).

3. Ситуація - життя ДО покупки.

А. Місце дії або ситуація.

Ерні викликали, щоб з'ясувати чому лампочка шревостату на пульті горить червоним кольором. Пасажири вже знаходяться у літаку, і за всіма іншими параметрами він готовий до вильоту. Але як тільки Ерні глянув на контрольну панель, він одразу зрозумів, що ніколи не працював зі шревостатом

Б.Бажаний результат.

Кожний прагне мати можливість швидко діагностувати проблему, що виникла. В ідеалі після цього її швидко виправляють і літак вилітає.

В.Невдала спроба.

Ерні телефонує до Воллі, щоб той заглянув до посібника із використання шревостата. На жаль, останніх трьох редакцій посібника на місці на виявилося, і Воллі відправляється на їх пошуки. Коли він їх, нарешті, знаходить, то починає описувати діаграму Ерні по телефону, що тільки заплутує справу. Воллі сідає в машину і їде до Ерні.

Г. Чинники, що заважають.

Усі посібники зберігаються лише в одному місці. Друковані посібники складно вчасно й безпомилково оновлювати. Обсяг матеріалів є настільки великим, що із собою їх носити неможливо.

Д.Економічні наслідки.

Політ відмінено. Для усунення несправності терміново викликані ремонтні бригади, що призводить до понаднормових виплат та інших витрат.

4. Ситуація - життя ПІСЛЯ покупки.

А. Новий підхід.

Ерні відкриває електронну книгу, яка містить документацію, що стосується літаків серії «Боінг-737-Е», шукає розділ, присвячений шревостату, знаходить діаграми й опис останніх модифікацій (адже інформація автоматично оновлюється щоночі). Там само зафіксований минулий досвід усунення неполадок. Ерні моментально розуміє суть проблеми, усуває її, і літак готовий до вильоту.

Б.Позитивні чинники.

Електронні книги вміщують необмежений обсяг інформації. Матеріали можна автоматично оновлювати через Інтернет. Ці пристрої можуть мати програмні додатки, що підтримують предметний пошук.

В.Економічні плюси.

Скорочення витрат полягає у підвищенні продуктивності праці обслуговуючого персоналу. Крім того, впровадження системи може знизити витрати на друкування й оновлення технічної документації.