Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

1.4. Ринок інновацій

1. Назвіть 10 складових системи «Ринок інновацій».

2. Що таке «хайтек-ринок»?

3. В чому сутність «концепції референтності»?

4. Що таке «референтна група»?

5. Як слід розуміти «ринок інновацій» та «ринок нововведень»?

6. В чому полягають важливі функції ринку інновацій?

1.5. Життєвий цикл товару

1. Визначіть місце життєвого циклу товару (ЖЦТ) у процесі створення продукту (виробу) та роль ЖЦТ у вивченні ринку.

2. Перерахуйте стадії ЖЦТ та розкрийте їхній зміст.

1.6. Життєвий цикл інновацій

1. Назвіть складові частини життєвого циклу інновацій.

2. В чому полягає зміст стадії «дифузія інновацій»?

3. Які ринкові і фінансові механізми задіяні у дифузії інновацій?

4. В чому полягає зміст стадії «рутинізація інновацій»?

Лекція 2. КОНКУРЕНЦІЯ І МОДЕЛІ МАЙКЛА ПОРТЕРА

Ринок інноваційних продуктів пронизаний конкуренцією, це його невід’ємна риса. Тому маркетинг інновацій здійснюється в умовах конкурентної боротьби. Найповніше, на думку фахівців, теорія конкурентного середовища висвітлена в роботах Майкла Портера. Отже, маркетинг інновацій повинен спиратися на цю теорію. У цій лекції зібрані разом всі відомі моделі Майкла Портера. До них додане уявлення Ендрю Гроува («Intel») про рушійні конкурентні сили інноваційного бізнесу.

2.1. П'ять конкурентних рушійних сил Майкла Портера

Вплив конкурентної сфери як основної складової стратегічної зони господарювання (СЗГ) фірми здійснюється на основі врахування п'яти конкурентних рушійних сил М. Портера. Кожна з них має чітко виражений інноваційний аспект.

  1. Внутрішньогалузеві конкуренти (перша сила) - це джерело всіляких нововведень: нових товарів, нових технологій, нових послуг, усього нового в організації й управлінні. Конкурентів і власне галузевий ринок фірма повинна постійно моніторити, тому що саме галузь - основне джерело легких сигналів (індикаторів) майбутніх загроз інноваційного характеру, причому як радикальних, так і конструктивних (локальних).

  1. Постачальники (друга сила) - їх вплив загалом полягає в тиску на ринок у частині: 1) підвищення цін на продукцію, що постачається ними, 2) зниження якості цієї продукції, 3) малого обсягу й асортименту продукції, що постачається, 4) порушення або нераціонального режиму постачання продукції. У частині інновацій постачальники можуть вплинути 5) через інноваційні характеристики своєї продукції: її вік, невиправдані витрати, що переносяться на ціну, застаріла конструкція або нова модель.

  1. Споживачі (третя сила) - їх інноваційний вплив може виражатися в наступному: (1) Вони висувають вимоги нових моделей, технологій і послуг. (2) Не бажають купувати і платити попередню ціну за застарілу продукцію. (3) Споживачі можуть вимагати нового режиму постачання, наприклад, забезпечення режиму постачання у точно зазначений термін. (4) Вони вимагають нового рівня якості.

  1. Виробники продуктів-замінників (четверта сила) - їх вплив на ринок полягає в тому, що при застарілих моделях, низькій якості або завеликій ціні основної продукції споживач може перейти до товарів-замінників. У свою чергу, товари-замінники можуть набути вищої якості, більших функціональних можливостей, різко знизити ціну і цей товар в очах споживача виглядатиме привабливіше. Фірма має здійснювати постійний моніторинг продуктів-замінників своєї продукції, стежити за станом виробників продуктів-замінників.

  1. Нові (випадкові й потенційні) конкуренти (п'ята сила) - їх вплив у тому, що вони можуть: 1) вплинути на рівень конкуренції, 2) привнести нові характеристики продукції, нові технології, з якими доведеться рахуватися, 3) перебудувати ринок постачальників і 4) перебудувати ринок споживачів.