Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.66 Mб
Скачать

3.4. Модель отримання прибутку

Викладемо основний зміст моделі отримання прибутку в контексті із моделлю бізнесу. Модель має сім складових, рис. 3.4.

Рис. 3.4. Структура моделі одержання прибутку

  • Споживачі. Розглядається класифікація споживачів, а також їх структура. Дослідження здійснюється з позиції переходу до орієнтування на споживача замість попередньої орієнтації на продукт, виробництво й технологію.

  • Потреби. Проводиться дослідження потреб, орієнтацій та пріоритетів споживачів. Особлива увага приділяється моменту зміни потреби.

  • Продукт. Проводиться дослідження продукту як об'єкта системної економіки споживача. Розглядається сукупність ініціатив і витрат, пов'язаних з ефективним споживанням основного продукту, що враховується в схемі диференціації.

  • Ланцюжок створення вартості. Створюється уявлення ЛСВ. Особлива увага приділяється дослідженню сили ланок і моменту зміни сили впливу.

  • Зона прибутку. Розглядається механізм формування зон прибутку. Особлива увага приділяється моменту переходу до зони безприбутковості та появі нових зон прибутку.

  • Входження до зони прибутку. Розглядається пошук способів входження в зону прибутку. Надалі це враховується під час пошуку способів захисту зон прибутку від конкурентів та імітації.

  • Знання про компоненти. У якості базового чинника розглядається система знань про компоненти моделі одержання прибутку.

3.5. Диференціація продукції і послуг

Диференціація, позиціонування та брендинг комплексного продукту. Розробник, виробник і продавець повинні, по-перше, ретельно відслідковувати природний розвиток і зміну потреб, максимально задовольняти їх, але й, по-друге, мають самі розбудовувати ці потреби оскільки вони володіють більш глибокими знаннями про свої продукти й послуги. В обох випадках вирішальну роль відіграє диференціація продукції і послуг.

Продукти диференціюються за різними ознаками, у тому числі властивими самій продукції й продавцеві (виробникові) - за функціональними характеристиками, асортиментом, якістю, ціною, стилем, сервісом, терміновістю доставки, видом фінансової схеми розрахунків, а також ознаками, властивими споживачам цієї продукції, - за призначенням бізнесу, ставленням до споживчої цінності продуктів і послуг, рівнем доходів, місцем у ланцюжку цінності, смакам, стилем життя, зрештою, різноманітністю потреб і пріоритетів.

Складається класифікація ознак диференціації. Вона має вигляд таблиці: на кожному рядку - ознака класифікації, а на кожному стовпчику - позначення ознаки. Наприклад, ознака класифікації - ціна продукту, а позначення ознаки - розряд дешевих продуктів (економічний або дисконтний розряд), розряд продуктів із середньою ціною (стандарт), розряд продуктів з високою ціною (преміум), розряд продуктів з дуже високою ціною (елітний розряд). Є кілька видів класифікації: загальна класифікація для всього ринку (для вироблення стандарту); класифікація для даної компанії (для аналізу відповідності усталених уявлень ринку); класифікація усталених ознак і значень (для оцінки рівня відповідності); класифікація можливих ознак і значень (для розвитку і прогнозування).

В основі операції диференціювання продукції знаходиться співвідношення потреб споживачів і можливостей бізнесу ці потреби задовольняти. Набір пріоритетів і очікувань споживача стосовно даної продукції та їх значимість визначають портрет бізнесу виробника чи продавця, або, як частіше говорять, профіль бізнесу. Причому як із погляду споживача, так і з погляду продавця. Таким чином, профіль бізнесу - це вибір самим споживачем або продавцем ряду найважливіших споживчих пріоритетів (зазвичай не менше 3, але не більше 7) та бальна оцінка їх значимості.

Таку оцінку виробник має здійснювати у співставленні із оцінкою конкурента. Тоді за результатами продажів на ринку визначиться, хто був правий, чий профіль бізнесу є ближчим до реальності, чий профіль бізнесу ефективніший, яка стратегія диференціювання прибутковіша, чия інноваційна діяльність щодо диференціювання продукції активніша.

Позиціонування. Профіль бізнесу - це також об'єкт позиціонування. Профіль бізнесу продавця або виробника може позиціонуватися і продавцем, і споживачем. Якщо його позиціонує виробник (продавець) продукції, то це потрібне йому для стратегічного планування. Якщо цим займається сам споживач, то він робить це лише з метою вибору продукції та послуги і, відповідно, вибору постачальника, тобто споживач визначає цим свої пріоритети. Отже, визначення профілю бізнесу споживачем - це також інструмент споживача для оцінки і вибору продукту. А для продавця - це інструмент оцінки і вибору стратегії диференціювання.

Вирішення завдання диференціації продукції компанії:

  1. дослідження ринку продукції, з’ясування усталеної диференціації продукції та побудова відповідної класифікації ознак диференціації даного продукту;

  1. визначення структури споживачів і найважливіших споживчих пріоритетів;

  1. оцінка значимості найважливіших пріоритетів і встановлення стандартного (середнього) профілю бізнесу;

  1. оцінка унікальності пропозиції компанії порівняно зі стандартним профілем бізнесу і профілем бізнесу головного конкурента;

  1. відповідність класифікації ознак диференціації профілю бізнеcу;

  1. розвиток знань виробника (продавця, постачальника) про профіль свого бізнесу і вироблення більш сучасних і різнобічних характеристик профілю бізнесу;

  1. позиціонування нового профілю бізнесу та розвиток знань споживача про інновації профілю бізнесу виробника;

  1. створення бренду продукції та іміджу компанії-виробника і продавця.

Отже, схема диференціації продукції і послуг з урахуванням думки споживача має наступний вигляд.

Рис. 3.5. Вирішення виробником (продавцем, постачальником) завдань диференціації продукції з урахуванням думки споживача