Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

6. Зупинення, переривання строків позовної давності Перебіг позовної давності зупиняється у разі:

  1. якщо пред'явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила);

  2. встановленого відстрочення виконання зобов'язання (мораторію) на підставах, встановлених законом;

  3. якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших військових формуваннях, переведених на воєнний стан.

  4. зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини.

  5. У разі виникнення зазначених обставин перебіг позовної давності зупиняється на весь час їх існування. Від дня припинення обставин, що були підставою для зупинення перебігу позовної давності, перебіг позовної давності продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Переривання позовної давності допускається:

  • при пред'явленні особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач. Пред'явлення позову, залишеного без розгляду, не зупиняє перебігу позовної давності.

  • при вчиненні особою дій, що свідчать про визнання нею свого боргу чи іншого обов'язку, (н: прохання відстрочити стягнення боргу).

При настанні вищезазначених обставин перебіг давності починається спочатку, а час, який минув до перерви, до нового строку не зараховується. Заява про захист порушеного права приймається судом незалежно від спливу позовної давності. У разі виконання особою зобов'язання після закінчення позовної давності вона не має права вимагати повернення виконаного, навіть якщо у момент виконання вона не знала про сплив позовної давності.

Сплив позовної давності позбавляє уповноважену особу можливості захистити в суді своє порушене право, якщо боржник до винесення судом рішення заявив про пропущення строку позовної давності.

Тема 16. Право власності та інші речові права

План

  1. Поняття речових прав

  2. Зміст відносин власності

  3. Об'єктивне та суб'єктивне розуміння права власності

  4. Зміст суб'єктивного права власності

  5. Здійснення та обмеження права власності

1. Поняття речових прав

Центральним інститутом цивільного права є речові права, оскільки регулювання та захист суб'єктивних цивільних прав щодо майна є однією з головних задач цивільного права. Об'єктом речових прав є річ у матеріальному значенні цього слова.

Об'єктивне розуміння речового права – це сукупність принципів, норм та правил, що визначають підстави, обсяг та межі панування суб'єкта цивільного права над певними речами (майном).

Суб'єктивне розуміння речового права – це юридична можливість задоволення інтересів, потреб правомочної особи шляхом безпосереднього впливу на річ без сприяння інших осіб.

До основних речових прав відносяться право власності та право на чужі речі. Найбільш істотним є право власності, яке надає власнику найбільш повну владу над майном та абсолютний захист шляхом пред'явлення позову проти будь-якого порушника його прав власника. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (ст. 319 ЦК). Окрім права власності існують ще інші речові права, що за обсягом повноважень є меншими. Суб’єкти, що володіють іншими речовими правами, можуть робити з річчю-об’єктом своїх прав тільки те, що їм прямо дозволено, а суб’єкт-власник – все, що йому прямо не заборонено. Різновидом інших речових прав є право на чужі речі, що є обмеженим для невласника або обтяженим для власника за змістом речовим правом, оскільки право власності належить одній особові (власнику), у той само час як інша особа теж має безпосереднє речове право на це майно (право на чужу річ). Таким чином, права іншої особи на чужі речі обтяжують права власника на ті само речі, однак таке обтяження є доцільним, якщо потреби інших осіб не можуть бути задоволені іншим способом, та спрямовано на здійснення цивільних прав інших осіб.