Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

4. За волею кредитора:

4.1. прощення боргу – це звільнення кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора (наприклад, при укладенні мирової угоди борг може бути прощений повністю або частково).

5. Незалежно від волі сторін:

5.1. поєднання боржника і кредитора в одній особі. Таке можливо щодо юридичних осіб при їх злитті і приєднанні, щодо фізичних осіб – при спадкуванні майна кредитора боржником і навпаки.

5.2. припинення зобов'язання неможливістю його виконання у зв'язку з обставиною, за яку жодна із сторін не відповідає. Неможливість виконання зобов'язання може бути пов'язана з економічною, фізичною, юридичною й іншими обставинами. Якщо одна сторона виконала повністю або частково своє зобов'язання, після чого настала неможливість виконання, вона вправі вимагати повернення майна, набутого без достатньої правової підстави (ст. 1212 ЦК). Однак кредитор, винні дії якого зумовили неможливість виконання зобов'язання, не вправі вимагати повернення виконаного. Не розглядається як неможливість виконання зобов'язання відсутність у боржника необхідних коштів (ст. 617 ЦК).

5.3. Припинення зобов'язання смертю фізичної особи:

      • якщо виконання повинне бути здійснено особисто боржником (написання картини) чи кредитором (наприклад, виплата аліментів);

      • якщо виконання іншим способом зв'язано з особистістю боржника або кредитора.

5.4. припинення зобов'язання ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора), крім випадків, коли законом або іншими нормативно-правовими актами виконання зобов'язання ліквідованої юридичної особи покладається на іншу юридичну особу, зокрема за зобов'язаннями про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

5.5. видання акту державного органу, наприклад, заборона вивозу продукції за межі певної території, заборона здійснення певним видом діяльності.

Тема 28. Способи забезпечення виконання зобов’язань

План

  1. Поняття засобів забезпечення виконання зобов’язань

  2. Класифікація засобів забезпечення зобов'язань

  3. Поняття та предмет застави

  4. Види застави залежно від передачі майна

  5. Завдаток, притримання

  6. Неустойка

  7. Порука. Гарантія

1. Поняття засобів забезпечення виконання зобов’язань

Засоби забезпечення виконання зобов’язань застосовуються з метою запобігання або послаблення негативних наслідків порушення зобов'язання. Загальним заходом, що стимулює боржника належно виконувати свої обов'язки, є можливість стягнення збитків. Однак збитків може і не бути, також може не бути у боржника майна, за рахунок якого їх можна було б стягнути.

Заходи забезпечення виконання зобов'язань – це умови договору, спрямовані на захист інтересів кредитора та на стимулювання боржника до своєчасного та належного виконання зобов'язань шляхом встановлення для нього невигідних наслідків у разі невиконання чи неналежного виконання.

Слід розрізняти засоби забезпечення у вузькому значенні слова і міри відповідальності, які одночасно є засобами забезпечення (це неустойка, завдаток, застава з умовою переходу заставленого майна у власність кредитора у разі порушення зобов'язання).

Порука і гарантія є негативними наслідками для іншої особи, що настають незалежно від її провини і протиправності дій. Виняток складає притримання, котре за своєю сутністю є засобом захисту прав кредитора, але не мірою відповідальності боржника, оскільки не супроводжується настанням негативних наслідків майнових наслідків для останнього.

Усі спеціальні засоби забезпечення мають додатковий (акцесорний) характер і залежать від основного зобов'язання: при недійсності або припиненні основного зобов'язання вони також припиняють свою дію. Засоби забезпечення оформлюються письмово. Іпотека, застава товарів у обігу і переробці вимагають нотаріального посвідчення з наступною державною реєстрацією застави у Книзі записів застав або в Державному реєстрі застави рухомого майна.

Загальні умови забезпечення виконання зобов'язання (ст. 548 ЦК):

  • виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, додатковим (акцесорним) зобов'язанням, якщо це передбачено договором або законом;

  • недійсне зобов'язання не підлягає забезпеченню;

  • визнання недійсним основного зобов'язання (вимоги) тягне недійсність додаткового (забезпечувального) зобов'язання, якщо інше не встановлено ЦК;

  • недійсність правочину щодо забезпечення виконання зобов'язання не спричиняє недійсність основного зобов'язання.