Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

2. Порядок обчислення строків

Строк починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язаний його початок. Строк, визначений роками, спливає у відповідні місяць та число останнього року строку, а коли він обчислюється місяцями, спливає відповідного числа останнього місяця строку.

Якщо закінчення строку, визначеного місяцем, припадає на такий місяць, у якому немає відповідного числа, строк закінчується в останній день цього місяця.

До строку, визначеного пів роком або кварталом року, застосовуються правила про строки, які визначені місяцями. При цьому відлік кварталів ведеться з початку року. Якщо строк обчислюється тижнями, то він спливає у відповідний день останнього тижня строку. День триває 24 години. У разі вчинення дії щодо установи, де робочий день закінчується раніше, строк закінчується тоді, коли у цій установі за встановленими правилами припиняються відповідні операції. Проте строк не вважається пропущеним, якщо письмові заяви та повідомлення здано до установи зв'язку до 24 години останнього дня строку. У разі, якщо останній день строку припадає на неробочий день, днем закінчення строку вважається наступний за ним робочий день.

3. Позовна давність та її поширення на цивільні правовідносини

Позовна давність – це строк, у межах якого особа може вернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права та інтересу (ст. 256 ЦК).

Строки позовної давності обмежують можливість захисту права у примусовому порядку. Існування таких обмежень обумовлено тим, що боржнику занадто складно зберігати докази виконання обов’язків довгий час. Протягом часу дії позовної давності особа може розраховувати на захист свого порушеного цивільного права судом.

Строки позовної давності встановлюються законом та сторони за домовленістю не можуть скоротити або скасувати їх. Позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за письмовою домовленістю сторін. Межи дії позовної давності – це певна сукупність цивільних відносин, можливість юрисдикційного захисту прав за якими обмежена встановленими строками позовної давності.

Порушене право підлягає захисту у суді незалежно від спливу строків позовної давності, якщо:

  • сторони спору не заявили про її застосування до винесення судом рішення;

  • суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, які унеможливлюють або ускладнюють звернення кредитора за захистом і виникнення яких не залежить від його волі (юридична необізнаність позивача, хвороба тощо).

Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові (ч. 4 ст. 267 ЦК). Це означає, якщо жодна зі сторін не заявить про сплив строку позовної давності до винесення судом рішення, то суд розгляне справу по суті. Така норма обумовлена тим, що боржник має право себе реабілітувати, тобто, боржник не виконує вимогу кредитора не тому, що сплив строк позовної давності, а тому, що суд визнав його обов’язок виконаним.

Норми про позовну давність поширюються на всі цивільні правовідносини, за винятками:

  1. вимог вкладників про видачу вкладів, внесених до банку (фінансової установи), вклад або частина його підлягають видачі в будь-який час на першу вимогу вкладника.

  2. вимог, які випливають з порушення особистих немайнових прав, оскільки вони є, як правило, безстроковими, за винятками, прямо передбаченими законом.

  3. вимог про відшкодування шкоди, завданої життю або здоров'ю особи, каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю. Проте такі вимоги задовольняються не більше ніж за три роки, що передують пред'явленню позову.

  4. вимог власника або іншого володільця про усунення будь-яких порушень його права, хоча ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння. Оскільки названі порушення мають триваючий характер, то постійно відсувається початковий момент перебігу позовної давності з кожним новим порушенням права власника або іншого володільця.

  5. вимог власника або іншої особи про визнання незаконним правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, яким порушено його право власності або інше речове право.

  6. вимог страхувальника (застрахованої особи) до страховика про здійснення страхової виплати (страхового відшкодування).

  7. інших вимог, передбачених законодавством (ст. 268 ЦК).