Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

Тема 31. Характеристика та зміст договору купівлі-продажу

План

  1. Характеристика договору купівлі-продажу

  2. Поняття товару та предмету договору купівлі-продажу (майнових прав, прав вимог)

  3. Обов’язок продавця передати товар

  4. Права на товар продавця та третіх осіб

1. Характеристика договору купівлі-продажу

Купівля-продаж – це діяльність у сфері товарного обміну, спрямована на реалізацію та придбання продукції виробничо-технічного призначення, виробів народного споживання, речей побутового призначення, житла тощо

Договір купівлі-продажу є розповсюдженим договором з відчуження товару на еквівалентній основі, у одній стороні припиняється право власності на товар та виникає право грошової вимоги, в іншій – виникає абсолютне право власності на отриманий товар та обов’язок його оплатити.

Договір купівлі-продажуце угода, за якою одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму ( ст. 655 ЦК). За загальним правилом, умови договору купівлі-продажу можуть бути визначені сторонами самостійно на багатьох сторінках договору, але звичайно сторони договору розраховують на загальні для всіх правила. Саме такі правила передбачені у ЦК на випадок, якщо сторони не вважають за потрібне встановити для себе інші умови договору.

Види договору купівлі-продажу. Поняття договору купівлі-продажу є родовим для ряду договорів. Наявність додаткових істотних умов купівлі-продажу є одним з критеріїв виділення її різновидів: договір купівлі-продажу у роздрібній торгівлі, поставка, контрактація сільськогосподарської продукції, постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, публічні торги (конкурси, аукціони), біржові торги тощо. Відносини, пов’язані з окремими видами, будуть регулюватися загальними положеннями про договір купівлі-продажу, за винятком тільки тих випадків, коли спеціальними правилами про окремі види договору буде передбачене інше.

Нормативна база: гл. 54 ЦК, Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів від 11.04.1980 р., Закони України: «Про цінні папери та фондову біржу», «Про товарну біржу», «Про приватизацію державного майна», «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», «Про захист прав споживачів» в редакції від 1.12.2005 р., «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 р., а також підзаконні акти: Положення про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна, затв. постановою КМУ від 22.12.1997р. № 1448 та інші.

Характеристика: двохсторонній, консенсуальний або реальний, пов'язаний з переходом права власності; має одноразовий характер, не має особистого характеру, оплатний (оплата – еквівалентна, у грошовому виразі).

Форма договору купівлі-продажу нерухомості – нотаріальна та потребує держреєстрації. Якщо предметом купівлі-продажу є підприємство або його частина, то державній реєстрації підлягають ті об’єкти нерухомості, що входять до його складу (споруди, земельна ділянка тощо) відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», та не йдеться про реєстрацію підприємства як юридичну особу відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», оскільки юридична особа може продовжувати існувати або може пройти ліквідаційну процедуру. Відчужуючи майно, засновники не відчужують корпоративні права. Покупець набуває тільки абсолютне право власності на майно, а не зобов’язальне, корпоративне право.