Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

Тема 49. Договір банківського вкладу та рахунка

План

  1. Характеристика договору банківського вкладу

  2. Форма договору банківського вкладу

  3. Права та обов’язки сторін за договором банківського вкладу. Проценти

  4. Характеристика договору банківського рахунка

  5. Виконання договору банківського рахунка

  6. Припинення договору банківського рахунка. Відповідальність банку

Банківські вклади – це запозичений капітал фінансових установ, який ці установи використовують для надання кредиту іншим особам та для інших фінансових послуг. Слово «депозит» означає зберігання, але кредитні установи не зберігають грошові кошти в буквальному розумінні, а використовують їх у своєї діяльності, є власниками.

За договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов’язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором (ст. 1058 ЦК).

Нормативна база: ст. 1058-1065 ЦК, ГК, Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій від 3.12.2003 р. № 516. ЗУ від 18.06.1991 р. «Про цінні папери…» ЗУ від 20.09.2001 р.«Про гарантування вкладів фізичних осіб». Положення про порядок відшкодування вкладів фізичним особам» затв. Адміністративною Радою Фонду гарантування вкладів від 12.02.2002 р., Інструкція про міжбанківські розрахунки, затв. пост. Пр-ня НБУ від 27.12.1999 р. № 621.

Характеристика. Договір є реальний, односторонній, оплатний, публічний, якщо вкладником є фізична особа, цей договір є фінансовою послугою.

Види банківських вкладів:

  • Вклад на вимогу (на умовах видачі вкладу на першу вимогу).

  • Строковий вклад (на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку).

  • Договором може бути передбачено внесення грошової суми на інших умовах її повернення.

За договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором. Умова договору про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною. Якщо відповідно до договору банківського вкладу вклад повертається вкладникові на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, проценти за цим вкладом виплачуються у розмірі процентів за вкладами на вимогу, якщо договором не встановлений більш високий процент. Якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу зі спливом строку, встановленого договором банківського вкладу, або повернення суми вкладу, внесеного на інших умовах повернення, після настання визначених договором обставин договір вважається продовженим на умовах вкладу на вимогу, якщо інше не встановлено договором.

Вкладний (депозитний) рахунок – це рахунок, що відкривається банком вкладнику на договірних засадах для зберігання грошових коштів, що передаються вкладником банку на встановлений строк (або без зазначення строку) та під визначений процент відповідно до умов договору.