Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3. Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт

Науково-дослідні роботи спрямовані на вирішення теоретичних проблем, проведення дослідження у певних галузях науки та техніки, теоретичну розробку самої можливості створення нових механізмів, зразків тощо, але не створення матеріальних об’єктів, тут допускається одержання навіть негативних результатів у науковому звіті. Конструкторські роботи мають мету створення дослідного зразка, його проектування, конструювання. Технологічні роботи – це розробка раціональної послідовності виконання певних операцій, циклів робіт. Науково-дослідні, конструкторські та технологічні роботи можуть бути предметом різних договорів, а можуть бути взаємопов’язані в одному договорі. Якщо результати вищезазначених робіт досягають рівня винаходів або інших об’єктів промислової власності, то вони стають об’єктами охорони інтелектуальної власності та підлягають особливому правовому регулюванню.

За договором на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт підрядник (виконавець) зобов’язується провести за завданням замовника наукові дослідження, розробити зразок нового виробу та конструкторську документацію на нього, нову технологію тощо, а замовник зобов’язується прийняти виконану роботу та оплатити її (ст. 892 ЦК).

Нормативна база: глава 62 ЦК, ЗУ «Про наукову та науково-технічну діяльність», ЗУ «Про науково-технічну інформацію», ЗУ «Про науково-технічну експертизу», ЗУ «Про інноваційну діяльність», Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт», затв. Постановою КМУ від 20.07.1996 р. № 830

Як правило, виконавець зобов’язаний виконати роботу особисто. Виконавець і замовник зобов’язані забезпечити конфіденційність відомостей щодо предмета договору, ходу його виконання та одержаних результатів. Замовник має право використовувати одержаний результат у межах та на умовах, встановлених договором. Виконавець має право використовувати результат робіт також для себе, якщо інше не встановлено договором.

Істотні умови: предмет, ціна, строки. У договорах, що фінансуються держбюджетом, також істотними є умови про визначення суб’єктів права інтелектуальної власності, зобов’язання сторін щодо забезпечення охорони прав на створені об’єкти інтелектуальної власності, визначення сторони, яка буде сплачувати винагороду авторам об’єктів права інтелектуальної власності (ЗУ «Про внесення змін до ЗУ «Про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності»).

Ознакою договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт є досягнення результату інтелектуальної творчості, та цей результат може бути й нематеріальним. При укладанні цього договору визначається лише проблема, при цьому розробка креслень, підбір матеріалів тощо здійснюється в процесі творчої роботи, тому вартість цих робіт може бути визначена лиш приблизно, з урахуванням очікуваного результату.

Ризики неможливості досягнення результату робіт покладається на замовника. Якщо у ході робіт виявляється неможливість досягнення результату внаслідок обставин, що не залежать від виконавця, замовник зобов’язаний оплатити роботи, проведені до виявлення неможливості отримати передбачені договором результати, але не вище відповідної частини ціни робіт, визначеної договором. Якщо ця неможливість обумовлена обставинами, що виникли не з вини виконавця, замовник зобов’язаний відшкодувати витрати виконавця.

Відповідальність. Виконавець зобов’язаний відшкодувати замовнику реальні збитки у межах ціни робіт, в яких встановлені недоліки. Упущена вигода підлягає відшкодуванню в випадках, встановлених законом.