Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

5. Припинення розрахункового зобов'язання позиковим або вексельним зобов’язанням

Розрахункове зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК), шляхом проведення клірингу (зарахуванням зустрічних однорідних вимог) (ст. 601 ЦК) тощо. Також розрахункове зобов'язання може припинитися шляхом застосування новації, тобто, при заміні розрахункового зобов'язання на нове зобов'язання між тими ж сторонами (ст. 604 ЦК). Цим новим зобов’язанням може бути позикове зобов'язання, що заміняє за домовленістю сторін борг, який виник з договорів купівлі-продажу, найму майна або з іншої підстави (ст. 1053 ЦК). Різновидом позикового зобов'язання є вексельне зобов'язання, що більш захищає інтереси кредитора, відрізняється більш високим рівнем ліквідності, можливістю задоволення вимоги. Вексель не є видом безготівкових розрахунків (документів), він виконує функцію оформлення короткострокового кредиту, тобто, розрахунки будуть здійснені з відстроченням платежу. Сума боргового зобов'язання за векселем, з урахуванням строку платежу та процентів за кредит, як правило, перевищує величину суми товарної угоди.

Вексель – це боргова розписка встановленої форми, цінний папір, що засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя-векселедержателю (простий вексель) або його представнику (переводний вексель). Це зобов'язання є одностороннім, абстрактним (у ньому відсутня інформація, за що треба платити гроші), формальним (з суворим дотриманням форми, визначеної законодавством), безумовним (зобов'язання сплатити гроші за векселем не обумовлено попереднім виконанням будь-яких договірних зобов’язань, це боргова розписка про оплату за вже вчинені дії (відвантажені товари тощо). ЗУ «Про обіг векселів в Україні» 2001 р. підкреслює обов’язковість «товарності» векселя, тобто, вексель може виписуватись боржником винятково для оформлення заборгованості за фактично поставлені товари, виконані роботи та надані послуги. Не можна надати гроші у борг та оформити це векселем. Платіж за векселем здійснюється у безготівковій формі.

Окрім функції кредитування, вексель виконує функцію платіжного засобу, його можна продати або залишити під заставу у комерційному банку. Векселем можна оплатити товари, роботи, послуги іншим контрагентам, він дозволяє отримати гроші, не чекаючи строку платежу. Банк, який купив вексель (ця операція має назву облік векселів), перебирає на себе функцію кредитора, а при настанні строку оплати стягує борг з векселедавця з процентами, як за надання кредиту. ЗУ «Про обіг векселів в Україні» 2001 р. встановлено, що у разі неоплати векселя стягуються відсотки у розмірі облікової ставки НБУ на день подання позову. Ці відсотки є мірою (формою) цивільно-правової відповідальності.