Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

Тема 44: Договір перевезення. Транспортне експедирування

План

  1. Загальна характеристика договору перевезення

  2. Характеристика договору перевезення вантажу

  3. Відповідальність за договором перевезення вантажу. Претензії, позови

  4. Характеристика договору перевезення пасажира та багажу

  5. Транспортне експедирування

1. Загальна характеристика договору перевезення

Перевезення – це діяльність суб’єктів господарювання (перевізників) з переміщення у фізичному просторі вантажів, пасажирів, багажу і пошти, причому перевізники, транспортні організації не є власниками вантажів, багажу і пошти, а надають транспортні послуги. ЦК встановлює загальні умови перевезення, більш детальне регулювання перевезення (умови, відповідальність) здійснюється спеціальними нормативними актами, що мають, у більшості, імперативний характер. Договором ці відносини регулюються лише у тому разі, якщо інше не передбачено законодавством, тобто, сторони не вправі змінити ці норми на свій розсуд. Це пов'язано із забезпеченням безпеки перевезень.

За договором перевезення перевізник зобов’язується доставити пасажира або довірений перевізнику вантаж, багаж чи пошту до пункту призначення, а пасажир або відправник зобов’язується або заздалегідь оплачує встановлену плату.

Предмет договору перевезення – результат діяльності перевізника, не в речовій формі (не вантаж), не сама транспортна діяльність як процес, дія, а результат переміщення у просторі вантажів, пасажирів, багажу і пошти. Мета договору – не в передачі вантажу, а в одержанні послуги перевезення, результату перевезення, та відповідно, одержанні винагороди перевізником. Вантажі, багаж, пошта є предметами перевезення, а не предметом договору.

Види транспортних договорів:

  • Основні – договір перевезення: пасажирів, вантажів, багажу, пошти, договір буксирування плотів та суден по внутрішнім водним шляхам;

  • Допоміжні, що сприяють організації перевезень – довгострокові договори на організацію перевезень, договори транспортного експедирування, на експлуатацію під’їзних колій, на подання та забирання вагонів тощо.

Публічний договір перевезення транспортом загального користування – це перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти, що здійснюється юридичною особою за зверненням будь-якої особи. Це може випливати із законодавства або ліцензії (ст. 915 ЦК).

Договір перевезення презюмується оплатним. Провізна плата за перевезення стягується у розмірі, що визначається за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами. Якщо розмір провізної плати не визначений, стягується розумна плата. Плата за перевезення, що здійснюється транспортом загального користування, визначається за домовленістю сторін, якщо вона не встановлена тарифами, затвердженими у встановленому порядку. Пільги щодо оплати можуть бути встановлені законодавством за рахунок підприємства транспорту або за рахунок бюджету. Роботи, послуги, що виконуються перевізником на вимогу замовника, оплачуються додатково. Перевізник, як правило, може притримати вантаж для забезпечення оплати (ст. 916 ЦК).