Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

Тема32. Умови договору купівлі-продажу

План

  1. Умови договору купівлі-продажу про кількість, асортимент та комплектність товару

  2. Умови договору купівлі-продажу про якість товару

  3. Умови договору купівлі-продажу про оплату товару (ціна, попередня оплата, розстрочення платежу, в кредит, збереження права власності за продавцем).

1. Умови про кількість, асортимент та комплектність товару

Кількість товару, що продається, встановлюється у визначеному порядку (в одиницях виміру, в грошовому вираженні) або у порядку, що визначає кількість (наприклад, спожита електроенергія визначається лічильником). При нестачі товару (у кількості менш, ніж встановлено договором) покупець має право вимагати передання нестачі, або відмовитися від переданого товару та його оплати, а якщо він оплачений, вимагати повернення оплати. Якщо продавець передав надлишок, покупець зобов’язаний повідомити його про це. Якщо продавець не розпорядиться надлишком, то покупець має право прийняти весь товар та зобов’язаний все оплатити.

Асортимент товару (певне співвідношення за ознаками – видами, моделями, розмірами тощо) може бути встановлений у договорі та продавець зобов’язаний його дотримуватися. Якщо асортимент не встановлений, або не визначений у порядку, встановленому договором, але із суті зобов’язання випливає, що товар має бути в асортименті, продавець має право передати покупцеві товар в асортименті, виходячи з потреб покупця, або відмовитися від договору. При порушенні умов договору про асортимент, покупець має право відмовитися від його прийняття та оплати або вимагати повернення сплаченої суми. При частковому порушенні асортименту покупець має право: 1) відмовитися від решти товару з порушенням; 2) відмовитися від всього товару; 3) вимагати заміни товару з порушенням; 4) прийняти весь товар за ціною, погодженою з продавцем.

Комплектність товару, що передається покупцеві, повинна відповідати умові договору купівлі-продажу або звичаями ділового обороту або іншими вимогами, що звичайно ставляться. Якщо предмет договору – комплект товару (певний набір), то зобов’язання є виконаним з моменту передання усього товару одночасно, якщо інше не встановлено договором або не випливає з суті зобов’язання.

У разі передання некомплектного товару покупець має право вимагати:

  • пропорційного зменшення ціни;

  • доукомплектування. Якщо продавець в розумний строк не доукомплектував товар, покупець має право:

  • вимагати заміни товару на комплектний;

  • відмовитися від договору і вимагати повернення плати.

2. Умови про якість товару

Якість – це сукупність характеристик товару, що належать до його здатності задовольняти встановлені та передбачувані потреби споживачів. Якість товару, що передається, повинна відповідати умовам договору або мети, з якою такий товар звичайно використовується, або зразкам та/або опису, та/або вимогам закону щодо якості, державним стандартам, технічним умовам.

Нормативна база: Закони України: «Про захист прав споживачів», «Про підтвердження відповідності», «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини», «Про лікарські засоби», «Про стандартизацію», «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Про акредитацію органів з оцінки відповідності», Декрет КМУ «Про стандартизацію та сертифікацію», «Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами» тощо.

Законна гарантія якості товару – товар має відповідати вимогам щодо його якості в момент його передання покупцеві, якщо інше не передбачено договором.

Гарантійний строк – встановлений законом або договором строк, протягом якого продавець гарантує якість товару, тобто, це час безвідмовної експлуатації товару споживачем. Якщо виробником, або нормативним документом, або договором не встановлені гарантійні строки на товари, споживач має право пред’явити продавцю (виробнику, виконавцю) відповідні вимоги, якщо недоліки були виявлені протягом 6 місяців, а стосовно нерухомого майна – не пізніше 3-х років від дня передачі його споживачеві (ст. 13 ЗУ «Про захист прав споживачів»).

Строк придатності або служби – встановлений законом або іншими нормативно-правовими актами строк, зі спливом якого товар вважається непридатним для використання за призначенням. Надійність та довготривалість – це якість, що визначається часом. Гарантований виробником строк служби, як правило, менший за дійсний строк служби, та є характеристикою довготривалості продукції.

Безпечність продукції – це критерій якості, за яким відсутній будь-який ризик для життя, здоров'я, майна споживача і навколишнього природного середовища при звичайних умовах використання, зберігання, транспортування, виготовлення й утилізації продукції