Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

2. Характеристика договору про надання послуг

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення глави 63 ЦК про послуги можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов’язання.

Нормативна база: глава 63 ЦК, ЗУ від 12.01.1991 р. із змінами «Про захист прав споживачів», ЗУ від 23.03.1996 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», Правила побутового обслуговування населення, затв. Постановою КМУ від 16.05.1995 р.

Предметом за договором про надання послуг є не дія або діяльність, а результат, корисний ефект надання послуги, що споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності та невіддільний від процесу його надання (ст. 901 ЦК). Погоджуємося з нормою ЗУ «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» від 01.12.2005 р., за якою послуга – це результат економічної діяльності, яка не створює товар, але продається та купується під час торговельних операції. Щодо такого визначення існують заперечення, наприклад, за концертні послуги оплата здійснюється не за результат, а за дії з надання концерту. Однак, вважаємо, що оплата за концертну послугу здійснюється не за репетицію як дію, процес, а за результат певних дій, досягнення в галузі видовищного мистецтва. Якщо артисти на виставі почнуть репетирувати, то глядачі мають право на повернення плати, оскільки не отримали результату творчої діяльності, хоч, можливо, процес, діяльність, дії й мали місце.

Характеристика. Договір про надання послуг є двохстороннім, консенсуальним, як правило, оплатним, публічним, містить елементи договорів про приєднання.

Договір про надання послуг, як презумпція, є оплатним. Ціна складається з плати за саму діяльність та витрат. Ціна може визначатися прейскурантами, тарифами, які в окремих випадках встановлюються нормативними актами.

Виконавець повинен надати послугу особисто, наприклад, при на виборі пацієнтом лікаря (ст.284 ЦК). Ознакою послуги є невід’ємність від особистості послугодавця. Якщо в договорі передбачена можливість виконання послуги іншою особою, виконавець залишається відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

3. Класифікація договорів про надання послуг

Групи послуг:

Залежно від юридичної значимості:

  • Фактичні – зобов’язана особа здійснює фактичні дії (перукарні, просвітянські, консультаційні послуги тощо);

  • Юридично значимі – зобов’язана особа здійснює юридично значимі дії, внаслідок яких у замовника виникають суб’єктивні цивільні права (дії повіреного, комісіонера тощо);

  • Змішані – зобов’язана особа здійснює як фактичні, так і юридично значимі дії (експедитор за договором транспортного експедирування здійснює перевезення та оформлює документи, що свідчать про майнові права).

Залежно від самостійності правового регулювання:

  • Договір про надання послуг як самостійний тип договору, оскільки складно дати детальну регламентацію окремих договорів в цій сфері, (наприклад, розважальні послуги), а потрібно закріпити загальні положення, що стосуються всіх договорів про надання послуг;

  • Інші договори про надання послуг, що регулюються як спеціальними нормами ЦК, цивільним законодавством, так й загальними нормами про послуги (договір зберігання, перевезення, посередницькі послуги, фінансові послуги тощо).

Договори про надання послуг можуть належати до:

  • публічних договорів (перевезення транспортом загального користування, послуги зв’язку, медичні тощо),

  • до договорів приєднання, коли замовнику пропонується «пакет» послуг, наприклад, Інтернету.