Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3. Договір контрактації сільськогосподарської продукції

За договором контрактації сільськогосподарської продукції виробник сільськогосподарської продукції зобов'язується виробити визначену договором сільськогосподарську продукцію і передати її у власність заготівельникові (контрактанту) або визначеному ним одержувачеві, а заготівельник зобов'язується прийняти цю продукцію та оплатити її за встановленими цінами відповідно до умов договору. До договору контрактації застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено договором або законом. Нормативна база: ст. 713 ЦК, ст. 264-271 ГК, ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» від 17.07.1997 р. № 469/97 ВР.

У ст. 272 ГК зазначено, що державна закупка сільськогосподарської продукції здійснюється за договорами контрактації на основі державних замовлень, при цьому контрактант зобов’язується сприяти виробникові у виробництві зазначеної продукції. Така вимога закону пов’язана з тим, що виробник сільгосппродукції є слабкою стороною у договорі, залежить від природних, непідконтрольних йому обставин, чинників (епізоотії, непогоди тощо). Істотними умовами цього договору є: види продукції, номер стандарту або технічних умов, кількість, ціна за одиницю, обов’язки контрактанта щодо надання допомоги в організації виробництва, транспортуванні, взаємна майнова відповідальність, зокрема, за неприйняття продукції контрактант сплачує штраф у розмірі 5 відсотків вартості неприйнятої продукції. Цім договором може бути передбачений обов’язок заготівельника кредитувати сільгоспвиробника, вивозити сільгосппродукцію, забезпечувати паливно-мастильними матеріалами тощо. Цей договір може мати ознаки договору комісії, доручення, бартеру тощо.

5. Договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу

За договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін (ст. 714 ЦК). Виробники та постачальники енергії, суб’єкти природних монополій, зобов’язані укласти договір на вимогу споживачів, які мають технічні засоби для одержання енергії (ст. 275 ГК). Для абонентів не може бути встановлений обов’язок прийняти товар на відміну від купівлі-продажу. Відповідальність енергопостачальників є обмеженою, вони сплачують споживачам п’ятикратну вартість недовідпущеної електричної енергії у разі переривання електропостачання з вини енергопостачальника.

Енергетичні та інші ресурси, що постачаються через приєднану мережу, є специфічним товаром (майном), що має фізичні особливості, вони не можуть зберігатися на складі, їх не можна обміняти на інші речі, вони споживаються, як правило, одночасно з їх виробництвом та реалізацією, для абонентів встановлюються певні правила споживання ресурсів, з порушення яких встановлюються як цивільні, так й адміністративні штрафи, можлива й кримінальна відповідальність. Договори постачання цих ресурсів, як правило, є довгостроковими, мають велику кількість технічних умов, складний порядок визначення договірних величин споживання, пов'язаний з технічними характеристиками приєднаної мережі.

Нормативна база: (ст. 714 ЦК), ст. 275-277 ГК, ЗУ «Про електроенергетику», «Про енергозбереження», Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», «Про альтернативні джерела енергії», Порядок постачання електричної енергії споживачам, затв. постановою КМУ від 9.04.2002 р. № 475, Правила користування електричною енергією, № 28 від 31.07.96, Правила надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення, затв. постановою КМУ від 30.12.1997 р. № 1497.