Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

Тема 36. Окремі різновиди майнового найму

План

  1. Договір прокату

  2. Договір найму земельної ділянки

  3. Найм будівлі або іншої капітальної споруди

  4. Найм (оренда) транспортного засобу

  5. Договір позички

  1. Договір прокату

Прокат – це підприємницька діяльність з переданням рухомих побутових речей у найм споживачам.

За договором прокату наймодавець, який здійснює підприємницьку діяльність з переданням речей у найм, передає або зобов’язується передати рухому річ наймачеві у користування за плату на певний строк (ст. 787 ЦКУ).

Ознаки договору:

  • Це публічний двохсторонній договір. Суб’єктний склад: наймодавець – суб’єкт підприємницької діяльності, у більшості – спеціалізована служба, у силу характеру своєї діяльності зобов’язана надавати послуги будь-якій зацікавленій особі; наймачі – широке коло споживачів, якщо річ використовується для задоволення побутових невиробничих потреб. Наймач не має права на укладення договору піднайму, не має переважного права на купівлю речі.

  • Це договір приєднання. Договір може оформлятися типовим замовленням-зобов’язанням за формою, затвердженою наказом Укрсоюзсервісу. Наймодавець може встановлювати типові умови договору прокату, які не повинні порушувати права наймачів, встановлених законом. Умови договору прокату, які погіршують становище наймача порівняно з тим, що встановлено типовими умовами договору, є нікчемними.

  • Це договір як консенсуальний, так і реальний.

  • Договір оплатний. Плата за прокат речі встановлюється за тарифами наймодавця.

  • Строк дії договору встановлюється сторонами при його укладенні, однак наймач має право повернути річ у будь-який час, причому плата стягується за фактичне користування річчю.

  • Капітальний і поточний ремонт речі здійснює наймодавець за свій рахунок, якщо він не доведе, що пошкодження речі сталося з вини наймача.

Нормативна база: параграф 2 глави 58 ЦК, ЗУ «Про захист прав споживачів».

Предметом договору прокату є рухома річ, яка використовується для задоволення побутових невиробничих потреб, але якщо це встановлено договором – для виробничих потреб.

Наймач має право відмовитися від договору прокату і повернути річ наймодавцеві у будь-який час. Плата за прокат речі, що сплачена наймачем за весь строк договору, зменшується відповідно до тривалості фактичного користування річчю.

Наймач не має права на укладення договору піднайму. Наймач не має переважного права на купівлю речі у разі її продажу наймодавцем.

Капітальний і поточний ремонт речі здійснює наймодавець за свій рахунок, якщо він не доведе, що пошкодження речі сталося з вини наймача.

2. Договір найму земельної ділянки

За договором найму земельної ділянки наймодавець зобов’язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них.

Ознаки договору:

Предмет договору – земельна ділянка разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами або без них. Як природний об’єкт – це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.