Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник цив пр ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

1. Загальна характеристика договору побутового підряду

Побутовий підрядце діяльність суб’єкта підприємницької діяльності з виконання робіт для замовника фізичної особи - не підприємця (будівництво та ремонт будинку, ремонт та виготовлення за індивідуальним замовленням взуття, одежі тощо).

За договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується виконати за завданням фізичної особи-замовника певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Нормативна база: параграф 2 глави 61 ЦК, ЗУ від 12.01.1991 р. із змінами «Про захист прав споживачів», ЗУ від 23.03.1996 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», Правила побутового обслуговування населення, затв. Постановою КМУ від 16.05.1995 р.

Це публічний договір, до цих відносин застосовується законодавство про захист прав споживачів. Укладення договору підтверджує квитанція або інший документ. Відсутність цього документа не позбавляє його права залучати свідків для підтвердження факту укладення договору або його умов. Підрядник не має право нав’язувати замовникові включення до договору додаткових оплатних робіт або послуг. Підрядник зобов’язаний надати замовнику до укладення договору інформацію про роботу, ціну тощо. При здачі робіт замовникові підрядник зобов’язаний повідомити його про вимоги ефективного та безпечного використання речі, роботи. Підрядник виконує роботу зі свого матеріалу, а за бажанням замовника – з його. Вартість матеріалу підрядника замовник оплачує частково або повністю з остаточним розрахунком при виконанні. Матеріал може бути наданий у кредит, подальша зміна ціни матеріалу не призводить до перерахунку, якщо інше не встановлено у договорі. У квитанції вказуються точне найменування матеріалу підрядника, кількість, оцінка.

Вартість робіт визначається за погодженням сторін або прейскурантами, тарифами тощо. Робота оплачується після остаточного передання підрядником, за згодою замовника – при укладанні договору повністю або авансом.

2. Правові наслідки розірвання та порушення умов договору побутового підряду

Замовник має у будь-який час до здачі йому роботи відмовитися від договору, сплативши частину ціни та відшкодувавши йому витрати.

При істотних відступах, недоліках у роботі з матеріалу замовника він має право вимагати:

  • виготовлення іншої такої речі;

  • розірвання договору та відшкодування збитків;

  • безоплатного усунення недоліків або відшкодування витрат чи зменшення плати;

  • якщо є безпека для життя або здоров'я замовника – то вимога може бути пред’явлена протягом 10 років з моменту прийняття роботи, якщо не передбачені більші строки служби, незалежно від гарантійних строків.

У разі нез’явлення замовника за одержанням роботи підрядник письмово попереджає, а зі спливом 2-х місяців з дня попередження має право продати предмет за розумну ціну, а суму виторгу з вирахуванням усіх належних підрядникові платежів, внести у депозит нотаріуса на ім'я замовника або притримати предмет чи вимагати відшкодування.