Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

3. Майно, майнові права як об’єкти цивільних прав

Майно – це вся сукупність матеріальних благ, обтяжених боргами, котрі можуть бути об’єктом цивільних прав конкретного суб’єкта. Наприклад, у спадкову масу входять не тільки речі, але й права вимоги за зобов'язаннями спадкодавця (право вимагати борги перед спадкодавцем з третіх осіб), які зменшуються на суму боргів спадкодавця. Таке тлумачення цього поняття необхідно, наприклад, при впровадженні стягнення боргів з майна боржника, тобто боржник відповідає за своїми зобов’язаннями не тільки грошима, речами, які у нього наявні, а й тими грошима, речами тощо, на які він має право вимоги до третіх осіб. Наприклад, кредитор вимагає у боржника повернення боргу, грошей або іншого наявного майна у боржника немає. Раніше цей боржник виконав роботи третій особі, але оплати не отримав, тобто, у боржника є майнове право вимагати гроші з третьої особи. Тоді кредитор вправі зробити стягнення з майнового права цього боржника до третьої особи. Якщо у особи є борги, тобто, майнові обов’язки, то сукупність його майна зменшується на вартість суми боргу. Якщо боргів у особи більше, ніж наявних речей та прав вимог, то законом встановлюється черговість погашення цих боргів.

Майно – це сукупність:

  • активів:

а) того, що є в наявності: речей, грошей, цінних паперів та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи);

б) майнових прав – тобто, прав вимог до третіх осіб;

  • пасивів: майнових обов’язків перед третіми особами або боргів.

Якщо річ може бути об’єктом права власності, або взагалі не може (дики тварини, астероїди тощо), або може бути безхазяйною, то особливість майна, як об’єкта, полягає у тому, що майно завжди знаходиться у правовому зв’язку з власником.

Майно – це благо, що належить конкретній особі, має вартість, ціну, попит, та складається з сукупності наявних речей, збільшується на вартість майнових прав – прав вимог до третіх осіб, та зменшується на вартість майнових зобов’язань – боргів перед третіми особами.

Майнове право як об'єкт цивільних прав – це суб’єктивне право вимоги особи-кредитора до конкретної особи-боржника, який має певні зобов'язання перед цією особою. Майнове право визнається окремим об’єктом цивільних прав тому, що це майнове право може відчужуватися, переходити від одного суб’єкта до іншого так само, як й річ. Але майнові права як об'єкт цивільних прав слід відмежовувати від речі як об’єкта. Предметом договору не може бути одночасно річ та майнові права на неї. Об’єктами цивільних прав можуть бути права вимоги відповідної суми за певних умов як одна із складових частин майна в широкому значенні слова (вклади особи у майно господарських товариств, зокрема товариств з обмеженою, додатковою або повною відповідальністю, кооперативів, кредитних спілок тощо, права користування (землею, приміщенням тощо), що також можуть бути внеском у статутний фонд вказаних організацій).

Підставою виникнення майнового права у певної особи є факт виконання нею зобов'язання у договорі, якщо інша сторона у договорі ще не виконала своє зобов'язання. Наприклад, особа, що здала товар на збереження на склад, має право вимоги (майнове право) до складу про повернення їй товару. Особа, яка має таке право, може безпосередньо сама здійснити це право – вимагати повернення товару, або може це право уступити іншим особам (уступка права вимоги).

Майнові права як об’єкти цивільних прав можуть бути:

  • Складовою частиною майна. У ч.2 ст. 190 ЦК майнові права, що входять у склад майна, визначаються речовими правами, є неспоживною річчю. Майновим правом буде право на частку в спільній частковій власності.

  • Складовою частиною права інтелектуальної власності. Предметом договору може бути відступлення виключних майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності.

  • Складовою частиною корпоративних прав (право на частку у статутному капіталі).

  • Самостійним об’єктом цивільних прав. Це зобов’язальні права, як-от право вимоги за біржовим договором, за договором складського зберігання, факторингом тощо.