Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

2.5. Інші обмежені речові права

Узус – право користування чужою річчю без права користуватися її плодами.

Узуфрукт право користування чужою річчю з правом використання доходів та обов'язком зберігати її. Власник може чекати закінчення узуфрукта або викупити право.

Застава – право кредитора – заставоотримувача на заставлену річ.

Право господарського відання – це речове право суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за власником з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених Господарським кодексом та іншими законами (ст. 136 ГК). Якщо юридичні особи, які володіють майном на праві власності та, відповідно, можуть розпоряджатися майном на свій розсуд, окрім того, що заборонено законом, то, на відмінність їм, юридичні особи, за якими закріплене майно на праві господарського відання, можуть розпоряджатися окремими видами майна у межах того, що дозволено. Ці межи визначає власник, зокрема, міністерство або інший державний орган визначає повноваження державного комерційного підприємства.

Право оперативного управління – це речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджується майном, закріпленим за ним власником для здійснення некомерційної діяльності, у межах, встановлених Господарським кодексом та іншими законами, а також власником майна (ст. 137 ГК). Майно казенного підприємства закріплюється за ним на праві оперативного управління в обсязі, зазначеному в статуті підприємства, тобто, казенне підприємство має право розпоряджатися майном тільки так, як йому приписано державним органом, до сфери управління якого входить казенне підприємство.

Тема 22. Загальна характеристика права інтелектуальної власності

План

  1. Поняття творчої діяльності та інтелектуальної власності

  2. Право інтелектуальної власності як підгалузь цивільного права

  3. Зміст права інтелектуальної власності

  4. Здійснення права інтелектуальної власності

  5. Захист права інтелектуальної власності

1. Поняття творчої діяльності, інтелектуальної власності та їх об’єктів

Творчою працею людини створюються всі багатства суспільства. На Асамблеї держав-членів Всесвітньої Організації інтелектуальної власності було проголошено, що 21 століття стане століттям економіки, заснованої на знаннях, у якій інтелектуальна власність буде основною рушійною силою. Ст. 54 Конституції України гарантує кожному громадянину свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.

Творчість – це цілеспрямована інтелектуальна діяльність людини, результатом якої є щось якісно нове, що відрізняється неповторністю, оригінальністю і суспільно-історичною унікальністю. Творчість властива будь-якій діяльності людини: технічній, художній, літературній, науковій, виробничій тощо. За Законом України “Про професійних творчих працівників та творчі спілки” від 7.10.1997 р. творчою діяльністю прийнято вважати індивідуальну чи колективну творчість професійних працівників, результатом якої є твір чи його інтерпретація, що мають культурно-мистецьку цінність.

Художня творчість – це творча діяльність, у процесі якої створюються художні образи за допомогою різноманітних виразних засобів: живопис, слово, музика, танець, фотографія або шляхом їх поєднання. Результатом такого роду діяльності є твори науки, літератури, мистецтва.

Технічна творчість – це творча діяльність, що спрямована на створення нових технічних або технологічних засобів, технічних пристроїв, машин, механізмів, інструментів, транспортних засобів, обладнання, споруд, нових речовин, рішень у сфері конструювання, нових способів та технологій виробництва, досягнення селекції.

Інтелектуальна власність – це результати інтелектуальної, творчої діяльності, продукт людського розуму, що охороняється законом, це скорочена назва об’єктів або прав інтелектуальної власності.