Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

До нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються:

  1. довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військове-лікувальному закладі, вона може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем;

  2. довіреність військовослужбовця, а в пунктах дислокації військової частини, з'єднання, установи і військово-навчального закладу, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, а також довіреність робітника, службовця, членів їхніх сімей і члена сім'ї військовослужбовця, може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з'єднання, установи або закладу;

  3. довіреність особи, яка перебуває у місці позбавлення волі (слідчому ізоляторі), може бути посвідчена начальником місця позбавлення волі.

Довіреність на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо) може бути посвідчена посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання.

Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печаткою цієї юридичної особи.

6. Перевищення, обмеження повноважень при представництві

Перевищення повноваження – це довільне збільшення представником обсягу права на здійснення правочинів, який встановлено вказівками особи, яку представляють, або нормами права. Правочин, вчинений з перевищенням повноважень, створює, змінює і припиняє цивільні права і обов’язки для особи, яку представляють, лише у разі подальшого схвалення цієї угоди. Схвалення є одностороннім правочином і може бути здійснено шляхом заяви про це, мовчазною згодою, конклюдентними діями. Витрати, яких зазнав представник, що діяв з перевищенням повноважень, можуть бути стягнені з особи, яку він представляв. Наступне схвалення правочину особою, яку представляють, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки з моменту вчинення цього правочину.

Обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи (її органу або особи-керівника) у відносинах з третіми особами не має юридичної сили, крім випадків, коли юридична особа доведе, що третя особа знала чи за всіма обставинами не могла не знати про такі обмеження. Якщо представники юридичної особи порушують свої обов’язки щодо представництва, вони несуть солідарну відповідальність за збитки, завдані ними юридичній особі (ст. 92 ЦК). Ця норма не поширюється на договірних представників юридичних осіб, тобто, осіб, з якими юридична особа уклала цивільно-правовий договір про представництво.

7. Відмежування представництва від інших зобов’язань

Відмежування від комісії. За договором комісії представник - комісіонер діє від власного імені в чужих інтересах, результати дій настають для нього самого, хоч це не відображається на його майні, оскільки він не власник, третій особі невідома особа, в інтересах якої діє комісіонер.

Відмежування від комерційного представництва (посередництва). Комерційний посередник може одночасно вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, та від імені іншої особи, він відстоює інтереси зразу обох контрагентів у рівному ступені (ч.3 ст. 238 ЦК).

Відмежування від договору на користь третьої особи. Особа, яка укладає договір на користь третьої особи, діє не від її, а від власного імені, у зв’язку з чим сама стає стороною договору. Третя особа набуває за договором не всі права, а лише окреме право вимоги.

Відмежування від покладання обов’язку боржника на третю особу. Якщо раніше існувало зобов’язання, в якому був замінений боржник, то новий боржник діє від свого імені.

Відмежування від поруки. Поручитель виконує зобов’язання від власного імені замість основного боржника, якщо той не виконав своє зобов’язання.