Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Юридична особа може бути створена шляхом:

  1. засновування нової особи;

  2. реорганізації (поділу, виділу) вже існуючої юридичної особи, яка може бути добровільною або примусовою у випадках, встановлених законодавством (наприклад, коли суб'єкт господарювання зловживає монопольним (домінуючим) становищем на ринку).

У залежності від порядку легалізації юридичні особи реєструються:

  1. у нормативно-явочному (реєстраційному) порядку у випадках, коли юридична особа створена відповідно з умовами, закріпленими у законі і тоді державний орган не може відмовити їй у легалізації за мотивом недоцільності.

  2. у дозвільному порядку у випадках, коли законом передбачено отримання дозволу (ліцензії) відповідного державного органу (у сфері освіти, виробництва алкогольних напоїв тощо).

5. Порядок припинення юридичної особи

Діяльність юридичної особи вважається припиненою після внесення запису до єдиного державного реєстру юридичних осіб про її припинення. Якщо засновники вирішили припинити діяльність юридичної особи, то про процес припинення необхідно негайно письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Способи припинення:

Реорганізація – передання юридичною особою всього свого майна, прав та обов'язків або їх частини іншим юридичним особам-правонаступникам шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення. Причому не можна передати знову створеній юридичній особі тільки майно та майнові права, та не передати майнові обов'язки (борги).Злиття суб'єктів господарювання, коли це є концентрацією, потребує погодження з Антимонопольним комітетом.

Ліквідація – повне припинення юридичної особи без переходу прав та обов'язків у порядку правонаступництва до інших осіб.

Ліквідація та реорганізація можлива:

  • добровільна – за рішенням власника або органу юридичної особи, уповноваженими на те установчими документами. Якщо юридична особа платоспроможна, то процедура ліквідації здійснюється у несудовому порядку. Учасники юридичної особи або орган, що прийняли рішення про припинення юридичної особи, призначають за погодженням з органом, який здійснює державну реєстрацію, комісію щодо припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора) та встановлюють порядок і строки її припинення. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо задоволення вимог кредиторів.

  • примусова

  • за рішенням суду за позовом кредиторів у разі неплатоспроможності та наступного визнання банкрутом. Таке припинення юридичної особи визначається Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

  • з ініціативи уповноважених державних органів у разі правопорушень (наприклад: НБУ може прийняти рішення про ліквідацію комерційного банку).

Не буде ліквідацією або реорганізацією факт, якщо засновники (учасники, акціонери) приватного підприємства здійснять своє право відчуження належних їм корпоративних прав іншій особі – покупцеві, об’єктом цього договору буде підприємство, тобто склад цих осіб може повністю змінитися, однак юридична особа продовжує існувати та залишається єдиним власником свого майна.