Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

3. Виникнення приватної власності громадян

Право власності громадян на доходи від участі в суспільному виробництві виникає шляхом отримання оплати праці за трудовим договором або шляхом поділення між працівниками частини прибутку підприємства за колективним договором. Максимальні розміри оплати праці законом не встановлені, а лише мінімальні. Зарплата стає об'єктом права власності з моменту її отримання.

Громадяни можуть отримувати доходи (дивіденди, проценти) не будучи працівником, підприємцем, які припадають на його частку (пай, акції, внески) у майні юридичної особи (господарського товариства тощо). Засновники, учасники, акціонери підприємства не визнаються суб'єктами підприємницької діяльності (окрім учасників, що несуть повну відповідальність за боргами товариства).

Право власності громадян на доходи від індивідуальної праці виникає на підставі отримання прибутків від діяльності, яка не визнається підприємницькою та не потребує наявності спеціального дозволу – це виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг, заняття торгівлею, яка не є систематичною (регулярною), тобто здійснювалась не більше чотирьох раз протягом календарного року, а також отримання доходів від особистого підсобного (селянського) господарства, від займання на присадибній ділянці садівництвом і городництвом, від продажу продукції рослинництва і бджільництва, худоби, кролів, нутрій, птиці.

Право власності громадян на доходи від підприємницької діяльності виникає після державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, а у випадках, передбачених законом – також після отримання відповідної ліцензії. Існують певні законодавчі обмеження у суб'єктному складі (для осіб, які мають непогашену судимість за корисливі злочини, для державних службовців, депутатів тощо).

Право власності громадян може виникнути за договорами, внаслідок успадкування та за іншими правочинами при умові додержання правил щодо здійснення правочинів.

Право власності громадян внаслідок приватизації об'єктів державної власності виникає відповідно з Державною програмою приватизації майна державних підприємств, із законами про приватизацію. Державне майно у приватну власність громадяни отримали також за приватизаційними паперами, що засвідчують право на безоплатне одержання частки державного майна. Продовжується приватизація державного житлового фонду. Набувають право власності члени кооперативів і товариств, які повністю внесли пайовий внесок за квартиру, гараж тощо.

Право власності громадян виникає також на інших підставах: одержання дивідендів від цінних паперів, вкладів у кредитних установах, отримання пенсій, призів, державних допомог, аліментів, відшкодування шкоди, премій, правомірного заволодіння дарами природи тощо.

4. Приватна власність юридичних осіб

Юридична особа – єдиний власник належного їй майна. Засновники (учасники) господарських товариств, кооперативів мають лише зобов'язальні права на її майно, учасники громадських об'єднань релігійних організацій, фондів тощо взагалі не мають майнових прав на майно відповідної юридичної особи.

Власністю юридичної особи є майно, передане їй як вклади (внески) засновниками (учасниками, членами), а також майно, вироблене і набуте нею у процесі діяльності. Юридичні особи мають право здійснювати щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону та не порушують охоронювані інтереси інших осіб. Здійснення повноважень юридичних осіб відбувається через їх органи або через своїх учасників, що діють відповідно закону, інших правових актів, установчих документів.

Юридичні особи відповідають за своїми зобов'язаннями всім належним їм майном. Засновник (учасник) не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи та навпаки, за винятками, передбаченими законодавством чи установчими документами.