Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KAChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Реакції йодид-іона

І--іон є аніоном сильної йодидної кислоти. Солі – йодиди (AgI, Hg2I2, PbI2, CuI2) – нерозчинні у воді. Йодиди ще легше, ніж броміди окиснюються до вільного дийодиду.

1. Дія окисників (фармакопейна реакція)

Йодид-іони при дії калій дихромату K2Cr2O7 в сульфатнокислому середовищі утворюють вільний дийод, який забарвлює хлороформний шар у фіолетовий або фіолетово-червоний колір.

6KІ + K2Cr2O7 + 7H2SO4 = 3І2 + Cr2(SO4)3 + 4К24 + 7H2O

C r2O + 14H++ 6ē F 2Cr3+ + 7H2O 1

2I- – 2ē F I2 3

C r2O + 14H+ + 6I- → 2Cr3+ + 7H2O + 3I2

Виконання досліду: у пробірку до 1-2 крапель розчину, що містить йодид-іони, додати 3-4 краплі розчину 2 М H2SO4, 1-2 краплі розчину K2Cr2O7 та 2-3 краплі хлороформу. Збовтати. Спостерігати забарвлення хлороформного шару у фіолетовий або фіолетово-червоний колір.

2. Дія солей Плюмбуму(іі)

Йодид-іони з Плюмбум(ІІ)-катіонами утворюють жовтий осад плюмбум(ІІ) йодид, який розчиняється у воді при нагріванні, а при охолодженні знов випадає в осад у вигляді золотистих лусочок:

2КІ + Pb(NO3)2 = PbI2↓ + 2KNO3

2I- + Pb2+ = PbI2

Виконання досліду: у пробірку до 1-2 крапель розчину, що містить йодид-іони, додати 1-2 краплі розчину Pb(NO3)2. Спостерігати утворення осаду жовтого кольору. Пробірку з осадом нагріти. Спостерігати розчинення осаду. Після охолодження спостерігати випадіння осаду у вигляді золотистих лусочок.

Реакція сульфід-іона

S2- – іон є аніоном слабкої сульфідної кислоти.

1. Дія мінеральних кислот

Розведені кислоти НСl і H2SO4 розкладають багато сульфідів з утворенням газоподібного H2S, який можна виявити через запах тухлих яєць, а також через почорніння паперу, змоченого сіллю Плюмбум(ІІ).

Na2S + H2SO4 = Na2SO4 + H2S↑

S2- + 2H+ F H2S↑

H2S↑ + Pb(СН3СОО)2 = PbS↓ + 2СН3СООН

H2S↑ + Pb2+ +2СН3СОО- F PbS↓ + 2СН3СООН

Виконання досліду: у пробірку до 2-3 крапель розчину, що містить сульфід-іони, додати 1-2 краплі розчину 2 М H2SO4. До отвору пробірки піднести папір, змочений розчином солі Плюмбуму(ІІ). Спостерігати почорніння паперу.

Контрольні питання

  1. Вкажіть, за допомогою яких реакцій можливо виявити у розчині хлорид-іони.

  2. Назвіть окисники, за допомогою яких можливо виявити бромід-іони та йодид-іони.

  3. Запишіть хімічні реакції виявлення Br-, I--іонів, складіть електронно-іонні баланси.

Біологічна роль і практичне використання аніонів II аналітичної групи та їх сполук у медицині та фармації

Хлориди. Натрій хлорид NaCl у вигляді ізотонічного (0,9 %) розчину призначається внутрішньовенно, підшкірно, ректально при отруєннях, токсичній диспепсії, холері, сильному блюванні, великих кровотечах, шоці, зовнішньо – для промивання ран, слизової оболонки очей, носа. Розчин цієї солі призначається внутрішньовенно при легеневих, шлункових, кишкових та інших внутрішніх кровотечах, його застосовують для промивання шлунка при отруєнні аргентумом нітрату. Зовнішньо використовується у вигляді компресів та примочок для лікування гнійних ран. Натрій хлорид використовується також для розчинення різних лікувальних препаратів, крім того він входить до складу кровозамінюючої рідини Петрова.

Калій хлорид КCl використовують у медицині при м'язовій дистрофії, порушенні серцевого ритму, великих інтоксикаціях, а також після оперативних втручань.

Амоній хлорид NН4Cl використовується як сечогінний засіб, при набряках, зумовлених серцево-судинною недостатністю, іноді його призначають для посилення дії ртутних сечогінних препаратів. Крім того, амоній хлорид використовується як відхаркуючий засіб.

Кальцій хлорид СаCl2 зменшує проникливість судин, робить протиалергійну, протизапальну дію. Його застосовують при алергійних захворюваннях (кропив'янка), променевій хворобі, ревматизмі, кровотечах, переломах кісток, шкірних захворюваннях, а також при отруєннях солями магнію, щавлевою кислотою, ртуттю, фосгеном.

Цинк хлорид ZnCl2 вживається як в'яжучий, припікаючий та антисептичний засіб при виразках, свищах і т.д.

Меркурій(ІІ) хлорид HgCl2 (сулема) – у концентрації 1:1000 застосовується для дезінфекції і як антисептик. Димеркурій(І) дихлорид Hg2Сl2 (каломель) застосовується як проносний, іноді як жовчогінний і сечогінний засоби.

Кобальт(ІІ) хлорид СоCl2 підвищує ступінь фагоцитозу, тим самим позитивно впливаючи на імуногенез.

Хлоридна кислота HCl розведена – це фармакопейний засіб, необхідний для здійснення початкових стадій травлення. Крім того, хлоридна кислота стимулює виділення секретів підшлункової залози і печінки, збуджує моторну функцію шлунка і кишок, сприяє усмоктуванню заліза з харчового каналу. Має протимікробну дію. Використовується при антацидному і гіпоцидному гастритах, диспепсії.

Броміди. Калій бромід KBr використовується як лікувальний засіб, який регулює діяльність нервової системи та м'язових клітин.

Багато сполук брому (солі натрію, калію, амонію та ін.) є фармакопейними засобами, які використовуються при розладі нервової системи, у тому числі епілепсії, неврастенії, істерії, нервовому безсонні, білій лихоманці, а також при гіпертонії, виразковій хворобі.

Йодиди. Калій йодид КІ використовується як лікувальний засіб, який регулює діяльність нервової системи та м'язових клітин.

Йод І2 і його сполуки підвищують активність деяких статевих гормонів.

Спиртовий розчин йоду (5% та 10%) – фармакопейний засіб, впливає як місцевий антисептичний, подразнюючий, протизапальний засіб. Йод застосовується у хірургії для обробки рук хірургів, ран, операційного поля, при фурункульозі; усередину – при ендемічному зобі, атеросклерозі, бронхіті, бронхіальній астмі, ревматизмі, а також при отруєннях ртуттю.

Мікройод (йоду – 0,0005 г, калій йодиду – 0,5 г, кореня валеріани – 0,05г) – заспокійливий засіб. Сполуки йоду використовуються також для електрофорезу при лікуванні гіпертонічної хвороби.

Меркурій(ІІ) йодид HgІ2 і ртутна сіркова мазь застосовуються при лікуванні сифілісу.

Сульфіди. Стибій(V) сульфід Sb2S5 вживається як відхаркуючий засіб. Сірка осаджена (фармакопейний засіб) при прийомі усередину з органічними речовинами утворює сульфіди та пентатіонову кислоту, які мають протипаразитарну та протимікробну дію. Використовують у дерматології.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА

РЕАКЦІЇ АНІОНІВ ІІІ АНАЛІТИЧНОЇ ГРУПИ

Мета: Вивчити реакції аніонів ІІІ аналітичної групи та умови їх виконання.

Загальна характеристика

До III групи аніонів відносяться: нітрат NO , нітрит NO , ацетат СН3COO-– іони. Аніони ІІІ групи з більшістю катіонів утворюють солі, які добре розчиняються у воді, тому вони не мають групового реагенту.

Реакції нітрат-іона

Усі нітрати розчинні у воді, за винятком основних солей Бісмуту(ІІІ) і Меркурію(ІІ). Для виявлення нітрат-іонів використовують реакції окиснення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]