Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KAChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Дробний аналіз

склад проби визначають специфічними реагентами (реакціями), які дозволяють відкрити дослідні іони в присутності інших іонів.

Систематичний аналіз

складну суміш катіонів розділяють на кілька груп за допомогою групового реактиву.

IV. В залежності від способу виконання розрізняють реакції, що виконані:

«Сухим» способом:

пробу у твердому стані нагрівають до високої температури.

Це реакції:

  • забарвлення полум'я;

  • утворення перлин бури;

  • спікання з деякими сухими реагентами.

Такі реакції носять допоміжний характер, їх використовують у попередніх випробуваннях.

«Вологим» способом:

дослідну речовину розчиняють, а потім виконують необхідні реакції.

Найбільш поширений спосіб.

Аналітичні ознаки реакцій

Таблиця 4.

Аналітичні ознаки

Приклад

1. Утворення характерного осаду

(жовтий осад)

2. Зміна забарвлення розчину

(червоний розчин)

3. Виділення газу

(характерний запах)

4. Виділення або поглинання тепла

(з виділенням тепла)

(з поглинанням тепла)

Правила роботи і техніка безпеки в хімічній лабораторії

Загальні правила

  1. Приступати до виконання практичної роботи лише після дозволу викладача.

  2. Під час роботи в лабораторії необхідно підтримувати чистоту і порядок, а також додержуватись правил техніки безпеки.

  3. Необхідно організувати роботу так, щоб раціонально використовувати робочий час.

  4. Нагрівання пробірок з розчинами необхідно проводити на водяній бані, а не на відкритому вогні, щоб запобігти розбризкуванню і втраті рідини. При нагріванні розчинів слід направляти отвори пробірок від себе, не можна ди­витися в них зверху.

  5. Для визначення запаху речовин у пробірках чи склянках з рідинами необхідно легким рухом долоні руки направити потік повітря до себе і обережно понюхати.

  6. Слід дотримуватись економного використання реактивів, води, електроенергії.

  7. Категорично забороняється вживати їжу в лабораторії. Після роботи в лабораторії необхідно добре вимити руки.

Техніка безпеки при роботі з хімічними реактивами

  1. Усі роботи з речовинами, при взаємодії яких утворюються шкідливі для організму гази або речовини з неприємним запахом, необхідно проводити під тягою. Категорично забороняється працювати з такими речовинами на робочому місці.

  2. Під час роботи з концентрованими кислотами та лугами необхідно бути обережним та слідкувати за тим, щоб вони не попали на шкіру і одяг.

  3. При розведенні концентрованої сульфатної кислоти необхідно обережно і поступово приливати кислоту до води, а не навпаки. Це пов'язано з тим, що при розведенні сульфатної кислоти виділяється велика кількість тепла. Тому при додаванні води до кислоти розчин може розбризкуватись і попасти на шкіру і одяг.

  4. При роботі з великими об'ємами розчинів концентрованих кислот та лугів необхідно використовувати : гумові рукавички, фартух і захисні окуляри.

  5. Розчини гідрогену сульфіду, кислот, лугів тощо необхідно зливати в спеціально відведений посуд, щоб запобігти руйнуванню каналізаційної системи в лабораторії. Розчини, які містять сполуки аргентуму, меркурію, плюмбуму, дийоду, необхідно зли­вати в окремий посуд для їх подальшої регенерації.

  6. Якщо реакція перебігає в кислому або лужному середовищі, то розчин кислоти або лугу необхідно додавати краплями, кожного разу перемішуючи суміш скляною паличкою та контролюючи рН середовища, торкаючись цією паличкою індикаторного паперу.

  7. Балони з ртуттю або заповнені нею прилади необхідно помістити на спеціальні підставки, щоб у разі пошкодження приладів основна маса ртуті потрапила на підставку, а не на робочий стіл чи підлогу. Якщо ртуть все ж таки розлилась, її треба дуже швидко зібрати за допомогою мідних дроту або пластинки, а потім засипати сіркою. Працювати з ртуттю дозволяється лише в спеціальних приміщеннях.

  8. Нагрівання легкозаймистих речовин (діетилового етеру, спиртів, бензену тощо) проводять на водяній бані в колбі зі зворотним холодильником. Зберігати ці речовини необхідно в щільно закритих склянках невеликого вмісту.

  9. Пробірки та склянки з горючими речовинами слід тримати на достатній відстані від пальників. Після закінчення роботи з ними необхідно загасити пальники, а лише потім мити посуд, що містить ці речовини.

  10. Лужні метали слід обов'язково зберігати під шаром вільного від води і вологи гасу. Під час роботи з металічними натрієм або калієм необхідно уникати їх контакту з водою. Після закінчення роботи залишки цих металів потрібно перенести в спеціально від­ведені для них склянки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]