Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KAChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

4. Дія розчину калій гексаціаноферату(іі) k4[Fe(cn)6] (фармакопейна реакція)

Іони Са2+ з розчином K4[Fe(CN)6] у присутності амоній хлориду NH4Cl утворюють білий кристалічний осад амонійкальцій гексаціаноферату(ІІ) (NH4)2Ca[Fe(CN)6].

CaCl2 + 2NH4Cl + K4[Fe(CN)6] → (NH4)2Ca[Fe(CN)6]↓ + 4KCl

Ca2+ + 2NH4+ + [Fe(CN)6]4- F (NH4)2Ca[Fe(CN)6]↓

Осад (NH4)2Ca[Fe(CN)6] розчиняється в сильних кислотах але не розчиняється у розчині ацетатної кислоти.

Виконання досліду: до 2-3 крапель розчину солі Кальцію додати 2-3 краплі розчину ацетатної кислоти, 2-3 краплі розчину калій гексаціаноферату(ІІ) K4[Fe(CN)6] та декілька кристалів амоній хлориду NH4Cl. Спостерігати появу кристалічного осаду білого кольору.

5. Реакція забарвлення полум’я (фармакопейна реакція)

Солі Кальцію забарвлюють безбарвне полум'я пальника в оранжево-червоний колір.

Виконання досліду: очищеною і розжареною ніхромовою дротинкою захопити сіль Кальцію і внести у безбарвну частину полум’я пальника. Спостерігати зміну забарвлення полум’я в оранжево-червоний колір.

Реакції Стронцій-катіона

1. Реакція з гіпсовою водою

В насиченому розчині гіпсу CaSO4 ·2H2O концентрація іонів SO42– достатня для випадіння осаду SrSO4.

Sr2+ + SO42– F SrSO4

Але внаслідок утворення пересиченного розчину, осад зявляється не одразу. Появу осаду прискорюють нагріванням розчину. Дану реакцію використовують для відкриття Sr2+ - іонів, але тільки після відокремлення Ba2+ - іонів, оскільки

(BaSO4) = 1,1·10-10 < (SrSO4) = 3,2·10-7

Виконання досліду: до 2-3 крапель розчину солі Стронцію додати 3-4 краплі гіпсової води (насиченого розчину кальцій сульфату) Розчин підігріти. Спостерігати появу білої каламуті.

2. Реакція забарвлення полум'я

Солі Стронцію забарвлюють безбарвне полум'я пальника у криваво-червоний колір.

Виконання досліду: очищеною і розжареною ніхромовою дротинкою захопити сіль Стронцію і внести у безбарвну частину полум’я пальника. Спостерігати зміну забарвлення полум’я в червоний колір.

Контрольні запитання

  1. Назвіть груповий реагент III аналітичної групи. Вкажіть умови осадження катіонів цієї групи.

  2. Покажіть, в якій послідовності будуть осаджуватися сульфати катіонів III аналітичної групи при дії групового реагенту. Відповідь обґрунтуйте.

  3. Покажіть, як збільшити повноту осадження CaSO4 при дії групового реагенту.

4. Запишіть реакції, за допомогою яких виявляють у розчині іони Ва2+; Sr2+;Са2+.

5. Укажіть, в які кольори забарвлюють полум'я катіони ІІІ аналітичної групи.

Біологічна роль та практичне використання катіонів III аналітичної групи та їх сполук у медицині та фармації

Кальцій міститься в кожній клітині тіла людини, його загальна масова частка в організмі складає 1,4%. Добова потреба організму у Кальції 0,8-0,9 г. В організм Кальцій потрапляє, в основному, з харчовими продуктами (молоко, овочі, злаки). Концентрація іонів Кальцію в організмі регулюється гормонами паращитовидних залоз. Кальцій є головним компонентом кісткової тканини і зубів, куди він входить у вигляді солей СаСO3 та Са3(РО4)2. Кількість кальцію в кістках знаходиться в залежності від наявності солей фосфатної кислоти. Від кількості Кальцію в скелеті залежить його твердість, ріст і мінералізація кістки.

Іони Кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні м'язів, регулюванні роботи серця, згортанні крові. Іони Кальцію впливають на кислотно-лужну рівновагу, функцію ендокринних залоз, мають протизапальну та десинсибілізуючу дію. Іони Кальцію знаходяться в біологічному антагонізмі з іонами Калію, Натрію і Магнію.

В сучасній фармації нараховується близько двадцяти лікарських препаратів, які містять катіон Кальцію. Аніони цих сполук складають залишки органічних і неорганічних кислот.

Найбільш широке використання має кальцій хлорид CaCl2, який зменшує проникливість судин, має протиалергійну і протизапальну дію. Його застосовують при алергійних захворюваннях (кропив'янка), променевій хворобі, ревматизмі, кровотечах, переломах кісток, шкірних захворюваннях, а також при отруєннях солями Магнію, щавлевою кислотою, свинцем, ртуттю, фосгеном.

Кальцій карбонат осаджений (крейда осаджена) СаСО3 має антацидну й адсорбуючу дію. Його призначають усередину при захворюваннях харчового каналу, зовнішньо застосовують у вигляді присипок і для виготовлення зубних порошків.

Кальцій сульфат (палений гіпс) CaSO4 ·H2O застосовується для гіпсових пов'язок, при переломах, в зуболікувальній практиці, щоб отримати зліпки порожнини рота.

Кальцій гідроксид Ca(ОН)2 входить до складу цементу «Кальцемін» і пасти «Кальцемін-паста», які використовуються в стоматологічній практиці.

Розчинні у воді сполуки Кальцію вживаються в медицині для електрофорезу.

Стронцій концентрується головним чином у кістках, частково замінює Кальцій. Його загальна масова частка складає 1·10-3 %. Він грає важливу роль в утворенні та міцності зубної емалі, а також бере участь у процесах кісткоутворення. При введенні до організму радіоактивного Стронцію вдалось встановити, що він накопичується там, де йде інтенсивний остеогенез. При лейкозах вміст Стронцію в плазмі крові зменшується, а в еритроцитах збільшується. Визначення кількості Стронцію в плазмі та еритроцитах використовується для діагностики і прогнозування захворювань лейкозом.

Барій концентрується у визначних відділах очей, наприклад, у сітківці ока його близько 1,5%, однак значення його залишається доки незрозумілим. Загальна масова частка Барію в організмі складає 1·10-5%. При лейкозах вміст Барію в плазмі крові та еритроцитах збільшується. Через це кількісне визначення Барію може бути діагностичним тестом і прогнозом при лікуванні лейкозів.

У медицині знаходить застосування барій сульфат ВаSО4. Оскільки він не розчиняється ні у воді, ні у розведеній соляній кислоті, яка міститься в шлунковому соку, а також сильно поглинає рентгенівські та гамма-проміні, його застосовують для рентгенівської діагностики захворювань харчового каналу.

При отруєнні солями Барію усередину дають розчинні солі сульфатної кислоти (Na2SO4, MgSО4) для утворення важкорозчинного барій сульфату. Хімічно чистий барій сульфат вживається при лікуванні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

Барій гідроксид Ва(ОН)2 як каталізатор входить до складу цементу і паст які використовуються в стоматологічній практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]