Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KAChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Реакції хромат- та дихромат-іонів

1. Дія розчину солей Барію

Хромат CrO та дихромат Cr2O -іони з розчином барій хлориду ВаСl2 або барій нітрату Ва(NO3)2 утворюють жовтий осад BaCrO4.

BaCl2 + K2CrO4 → BaCrO4↓+ 2KCl

Ba2+ + CrO F BaCrO4

Na2Cr2O7 + 2BaCl2 + H2O → 2BaCrO4↓ + 2HCl + 2NaCl

Cr2O + 2Ba2+ + H2O F 2BaCrO4↓ + 2H+

Виконання досліду: до 2-3 крапель розчинів, що містять хромат та дихромат-іони, додати 2-3 краплі розчину барій хлориду ВаС12 або барій нітрату Ва(NO3)2. Спостерігати появу осадів жовтого кольору.

2. Дія розчину калій йодиду кі

Дихромат-іони в кислому середовищі окиснюють йодид-іони до вільного дийоду, який забарвлює хлороформний шар у червоно-фіолетовий колір.

К2Сr2О7 + 6KІ + 7H2SO4 → Cr2(SO4)3 + 3І2 + 4K2SO4 + 7H2O

C r2O + 14H+ +6ē F 2Cr3+ + 7H2O 1

2I- –2ē F I2 3

C r2O + 14H+ + 6I- → 2Cr3+ + 7H2O + 3I2

Виконання досліду: до 2-3 крапель розчину, що містить дихромат-іони, додати 1-2 краплі розчину сульфатної кислоти H2SO4 і 2-3 краплі розчину калій йодиду КІ. До цієї суміші додати 2-3 краплі хлороформу. Збовтати. Спостерігати зміну забарвлення хлороформного шару у червоно-фіолетовий колір.

Реакція оксалат-іона

1. Дія розчину кальцій хлориду СаСl2

Оксалат C2O -іони з катіонами Кальцію утворюють білий дрібнокристалічний осад СаС2О4, який розчиняється в мінеральних кислотах, але не розчиняється в ацетатній кислоті при нагріванні.

Na2C2O4 + СаСl2 → СаС2О4↓ + 2NaCl

C2O + Са2+ F СaC2O4

Виконання досліду: до 2-3 крапель розчину, що містить оксалат-іони, додати 2-3 краплі розчину кальцій хлориду СаСl2. Спостерігати появу осаду білого кольору.

Контрольні питання

  1. Перелічте аніони І групи.

  2. Вкажіть груповий реагент І групи аніонів, умови виконання реакцій.

  3. Напишіть реакції аніонів І групи з груповим реагентом. Вкажіть аналітичний ефект реакцій.

  4. Поясніть, як розпізнати сульфат-іони серед інших іонів І групи.

  5. Вкажіть особливості взаємодії солей слабких кислот (сульфітів, тіосульфатів, карбонатів) з мінеральними кислотами.

  6. Поясніть, чому при взаємодії розчину дийоду з тіосульфат-іонами середовище залишається нейтральним, а – з сульфіт-іонами стає кислим.

  7. Поясніть, чому білий осад аргентум(І) тіосульфату одразу набуває чорного кольору.

  8. Вкажіть, як розпізнати карбонат- та гідрогенкарбонат-іони.

  9. Поясніть, чому полум'я пальника забарвлюється у зелений колір при виконанні характерної реакції на тетраборат-іони.

  10. Напишіть характерні реакції на дихромат- та оксалат-іони. Вкажіть аналітичні ефекти реакцій.

Біологічна роль і практичне використання аніонів і аналітичної групи та їх сполук у медицині та фармації

Сульфати. Натрій сульфат Na2SO4 ·10Н2О (глауберова сіль) призначається як проносний засіб, а також при отруєннях лікувальними отрутами (наприклад, розчинними солями Барію і Плюмбуму(ІІ), з якими Na2SO4 дає нерозчинні сполуки BaSO4 та РbSO4), харчовими продуктами. Проносна дія цієї солі пояснюється тим, що натрій сульфат, змінюючи осмотичний тиск у кишках, сповільнює всмоктування води з нього. Крім того, натрій сульфат впливає як сечогінний, жовчогінний засіб.

Магній сульфат MgSO4 застосовується при судорогах різного походження, гіпертонічній хворобі, захворюваннях жовчного міхура і жовчних шляхів, для знеболювання пологів. При призначенні внутрішньо, дає проносний, жовчогінний і сечогінний ефекти.

Кальцій сульфат СаSO4 застосовується для гіпсових пов'язок, при переломах., у зуболікувальній практиці для отримання знімку порожнини рота.

В медицині знаходить застосування барій сульфат BaSO4. Оскільки він не розчиняється ні у воді, ні у розведеній хлоридній кислоті, яка міститься у шлунковому соці, а також сильно поглинає рентгенівські та гамма-промені, його застосовують для рентгенівської діагностики захворювань стравоходу.

Кобальт(ІІ) сульфат СоSO4 позитивно впливає на засвоєння Кальцію та Фосфору. На в'яжучій та припікаючій дії купрум(ІІ) сульфату CuSO4 засновано його використання у вигляді очних крапель при кон’юнктивітах, а також у вигляді олівців для лікування трахоми. Розчин купрум(ІІ) сульфату вживається як засіб для блювання при отруєннях Фосфором і як протиотрута при отруєннях білим фосфором.

Слабкі розчини (0,1-0,25 %) цинк сульфату ZnSO4 пригнічують розмноження мікроорганізмів та, взаємодіючи з тканинними білками, здійснюють в'яжучу та протизапальну дію; їх вживають у вигляді очних крапель в офтальмології. 0,5-1 % розчини мають подразнюючу дію, а при прийомі усередину викликають блювання.

Алюміній сульфат Al2(SO4)3 у дозах 0,001-0,2 мг підвищує активність панкреатичної амілази, а в більш вищих концентраціях (від 1 до 20 мг) – повністю її інактивує. Алюміній сульфат (разом з ацетатом) застосовується для виділення ферментів, бо він не денатурує білкові речовини.

Алюмінійкалій сульфат (галуни) КАl(SO4)2·12Н2О застосовуються у вигляді водних розчинів як в'яжучий, протизапальний та кровозупинюючий засіб (у дерматології, стоматології, офтальмології).

Сульфіти. Натрій сульфіт Na2SO3 знайшов використання як стабілізатор легко окислювальних речовин.

Тіосульфати. Магній тіосульфат MgS2O3 призначається при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, хронічній коронарній недостатності, захворюваннях стравоходу жовчних шляхів. Відрізняється від магній сульфату тим, що майже не дає проносного ефекту.

30 % розчин натрій тіосульфату Na2S2O3 використовується для ін'єкцій, як протизапальний, протиалергійний, протипаразитарний засіб.

Натрій тіосульфат Na2S2O3 застосовується також як протиотрута при отруєннях важкими металами, ціанідною кислотою, галогенами, миш'яком, ртуттю, з якими він утворює нешкідливі або менш токсичні сполуки, які виводяться з організму.

Карбонати. Натрій гідрогенкарбонат NaНСO3 нейтралізує хлоридну кислоту шлункового вмісту, підвищує лужні резерви крові та знімає явища ацидозу. Усередину призначається при гіперацидному гастриті, виразці шлунка та дванадцятипалої кішки. Зовнішньо – для промивання та полоскання слизової оболонки очей, ротової порожнини, а також для інгаляцій, нейтралізації кислот, які попали на слизові оболонки та шкіру.

Магній основний карбонат (біла магнезія) 3MgCO3·Mg(OH)2·3H2O має антацидну, легку проносну дію. Призначають при виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки, гіперацидному гастриті і т.д. Біла магнезія входить до складу зубних порошків. Сполуки Магнію широко використовуються для електрофорезу при лікуванні гіпертонічної хвороби.

Кальцій карбонат СаCO3 осаджений має антацидну та адсорбуючу дію, його призначають усередину при захворюваннях харчового каналу, зовнішньо застосовують у вигляді присипок і для виготовлення зубних порошків.

Фосфати. Ортофосфатна кислота Н3PO4 бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і т.д. В організмі фосфатна кислота та її солі утворюють буферні системи, які регулюють рН у тканинах.

Аденозинтрифосфорна кислота – АТФ застосовується при м'язовій дистрофії, атрофії м'язів, міокардіострофії, стенокардії, легкій формі гіпертонічної хвороби.

Кальцій гліцерофосфат посилює анаболічні процеси, нормалізує функцію нервової системи. Призначається при неврастенії, перевтомі, дистрофії і т.д.

Розчин натрій фосфату Na3PO4 для ін'єкцій, помічений Фосфором (32) (фармакопейний засіб), використовується з лікувальною метою при хронічному лейкозі, для діагностики злоякісних пухлин.

Ортофосфатна кислота, а також її солі входять до складу пломбувальних рідин, які використовуються у стоматологічній практиці.

Борати. Борна кислотаН3ВO3 це фармакопейний засіб, який володіє слабкими дезінфікуючими властивостями, через це вона використовується в офтальмології, дерматології у вигляді розчинів, очних і вушних крапель.

Натрій борат з алюміній гідроксидом входять до складу стоматологічних паст, які використовуються для зубних протезів.

Натрій тетраборат Na2В4O7 (бура) – використовується як антисептичний засіб для полоскання і примочок.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА

РЕАКЦІЯ АНІОНІВ ІІ АНАЛІТИЧНОЇ ГРУПИ

Мета: Вивчити реакції аніонів ІІ аналітичної групи та умови їх виконання

Загальна характеристика

До складу ІІ групи аніонів входять Cl-, Br-, І-, S2--іони.

Груповим реагентом ІІ групи аніонів є розчин аргентум (І) нітрат AgNO3, підкислений 2 М розчином нітратної кислоти НNO3.

У водних розчинах аніони ІІ групи безбарвні.

Дія групового реагенту

Аргентум(І) нітрат AgNO3, підкислений нітратною кислотою осаджує з розчинів осади солей Аргентуму(І) з аніонами Cl-, Br-, І-, S2-.

NaCl + AgNO3 → AgCl↓ + NaNO3

Cl- + Ag+ F AgCl↓

білий осад

KBr + AgNO3 → AgBr↓ + КNO3

Br- + Ag+ F AgBr↓

блідо-жовтий осад

KI + AgNO3 → AgI↓ + КNO3

I- + Ag+ F AgI↓

жовтий осад

Na2S + 2AgNO3 → Ag2S↓ + 2NaNO3

S2- + 2Ag+ F Ag2S↓

чорний осад

Виконання досліду: в пробірки налити по 2-3 краплі розчинів солей аніонів ІІ групи і до кожної додати 1-2 краплі розчину аргентум(І) нітрату AgNO3, підкисленого 2М розчином нітратної кислоти НNO3. Спостерігати появу та осадів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]