Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KAChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Біологічна роль та практичне використання катіонів II аналітичної групи та їх сполук у медицині та фармації

Аргентум. Загальна масова частка іонів Аргентуму в організмі людини складає 1·10-6 %. Накопичуються вони в печінці, нирках, кістковій тканині, залозах внутрішньої секреції. Фізіологічна та біологічна роль іонів Аргентуму мало вивчена. В залежності від концентрації іони Аргентуму справляють в'яжучий, припікаючий, протизапальний та бактерицидний вплив.

Із сполук Аргентуму в медицині використовується аргентум(І) нітрат AgNO3 (ляпіс) - це фармакопейний препарат (антисептичний, припікаючий засіб), його використовують для дезінфекції слизових оболонок очей, в урології, дерматології, а також як реактив при аналізі багатьох лікувальних препаратів. Стабілізовані спеціальними добавками колоїдні розчини Аргентуму (альбумінати Аргентуму) – протаргол (комплексна сполука білка з іонами Аргентуму), коларгол (колоїдне срібло), та інші використовуються при промиванні сечовивідних шляхів; при обробці слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, в очній практиці, хірургії та дерматології як в'яжучі, антисептичні засоби.

При концентрації вище 2·10-11 моль/дм3 іони Аргентуму дають бактерицидний ефект. На цьому засновано використання у медицині посріблених перев'язних матеріалів. Бактерицидний папір «срібні» марля і вата – це папір, марля та вата, змочені розчинами аргентум нітрату та хлориду. Такі матеріали, змочені водою, накладають на вражені ділянки при опіках II ступеня, саднах, невеликих ранах і т.д. Перев'язний матеріал, покритий найдрібнішими частинками металевого срібла, використовується для лікування різних шкірних захворювань. Бактерицидні властивості срібла використовуються також для знезаражування та консервування питної води на кораблях, в польових умовах, а також у плавальних басейнах і т.д.

Аргентум(І) хлорид AgCl є складовою частиною фосфатних бактерицидних цементів (пломбуючий матеріал). Срібло застосовується в рентгені та спектрографії, а також при виготовленні електронної та діагностичної апаратури.

Плюмбум. Загальна масова доля іонів Плюмбуму в організмі людини складає 1·10-6 %. Біологічна роль вивчена мало.

Свинець та його сполуки дуже токсичні та викликають хронічні отруєння. У медицині знаходять застосування такі сполуки, як плюмбум(ІІ) оксид PbO, плюмбум(ІІ) ацетат Pb(CH3COO)2 (фармакопейні препарати), свинцева вода (2% розчин основного плюмбум(ІІ) ацетату [(СН3СОО)(ОН)Рb]), пластир свинцевий (PbO). Їх застосовують в дерматології для примочок та спринцювань як в'яжучий, протизапальний та протимікробний засіб.

Меркурій (І). Із сполук Меркурію (І) в медицині та фармакології використовується димеркурій(І) дихлорид Hg2Cl2 (каломель). Ця сполука застосовується як сечогінний, проносний засіб та при захворюваннях очей.

Лабораторна робота

РЕАКЦІЇ КАТІОНІВ III АНАЛІТИЧНОЇ ГРУПИ (Ba2+, Ca2+, Sr2+)

Мета роботи: Вивчити реакції катіонів ІІІ аналітичної групи та умови їх виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]