Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

16. Стратегічний підхід при формуванні цінової політики.

Снижение покупательной способности во многих странах сделало покупателей более внимательными к ценам и, тем самым, усилило роль последних как инструмента расширения продаж и доли рынка. Меха­низм ценообразования в условиях рыночных отношений проявляется через цены, их динамику. Динамика цен формируется под воздействием двух важнейших факторов — стратегического и тактического.

Стратеги­ческий фактор состоит в том, что цены образуются на основе стоимости товаров. Постоянно происходят колебания цен вокруг стоимости. Это фактор долговременного, перспективного действия, Он весьма важ­ен в условиях рыночной экономики, нужно в совершенстве овла­деть им, научиться пользоваться. Стратегический фактор ставит в наиболее благоприятные условия те предприятия, которые используют современную технику, технологию, передовые методы организации тру­да и т. д. Наибольший выигрыш получает тот. у кого затраты на произ­водство ниже. Однако наибольшую уверенность в успехе и выигрыш получают предприятия, имеющие возможность использовать оба факто­ра. Задача состоит в том, чтобы глубоко и всесторонне изучать все ры­ночные факторы и уметь правильно пользоваться ими.

17. Структура, форми та види цінової політики підпр-тва.

Маркетингова цінова політика – це комплекс заходів, до якого належить визнач. ціни, знижок, умов оплати за товари чи послуги з метою задоволення потреб споживачів, а також забезпечення прибутку фірм чи підпр-ва.

Форми цінової політики – стратегічна (довгострокової дії, в основу покладено особливості формування ринкової ціни на підпр-ві з урахув. прогнозного рівня собівартості продукції та попиту на неї) і тактична (має короткострокову дію, і вплив її на ціну тісно пов’язаний з динамікою кон’юнктурних змін на ринку).

Основні напрями маркетингової діял-ті підпр-ва, що визначають конкретні види цінової політики: *забезпечення умов існування на ринку, *одержання макс. прибутку, *макс. розширення обсягу реалізації продукції, *оптимізація процесу збуту продукції, *швидке одержання виторгу івд продажу продукції, *завоювання частки ринку, *усунення конкурентів з ринку, *захист від тиску конкурентів, *упровадження в посередницькі структури, *проникнення на ринок через його базу, *цінове лідерство, *лідерство в якості продукції, *викор. спробних цін на продукцію, *орієнтація на “зняття вершків”, *заохочення споживачів до придбання продукції, *комбінування різних напрямів.

  1. Цінова політика підприємства та особливості її формування в сучасних умовах.

На сьогодні, усвідомивши важливість ціноутворення, провідні компанії світу для реалізації своїх цілей та збільшення прибутковості звернули увагу на розроблення та вдосконалення своєї цінової політики. Крім того, змінилися погляди на техніку обліку витрат, багато фірм проводять дослідження ринку, щоб краще усвідомити мотивацію споживачів, вивчають діяльність конкурентів.

Цінова політика компанії – це принципи, яких вона дотримується у сфері встановлення цін на свої товари чи послуги. Це один з найбільш важливих і гнучких інструментів маркетингу, що визначає обсяг продажів конкретного товару і формує уявлення про нього в очах споживачів.

Формування цінової політики і прийняття цінових рішень відбувається за таких ситуацій.

Тип ситуації

Тип цінового рішення

Виведення нового товару на освоєний підп-вом ринок; виведення нового товару на новий для підпр-ва ринок; виведення товару, що вже продається на освоєному підр-вом ринку, на новий для підпр. ринок

Установлення первісної ціни

Підготовлення разового договору на постачання товару (надання послуги)

Установл. разової ціни

Зміна попиту; зміна виробничо-збутових витрат; проведення спеціальних акцій з підтримання попиту; зміна загальноек. кон’юнктури (інфляція, коливан. валютних курсів)

Установл. ціни з ініціативи підпр-ва

Дії конкурентів; дії органів держ. управління

Установл. ціни під тиском конкур-ів чи уряду