Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

42. Класифікація цін в залежності від території дії.

Відповідно до цієї ознаки розрізняють:

— ціни єдині; — ціни регіональні (зональні, місцеві ).

Єдині ціни встановлюються і регулюються державними орга­нами. Йдеться про такі види продукції і послуг, як газ, електро­енергія, транспорт, квартирна плата та деякі інші.

Регіональні і місцеві ціни регулюються регіональними орга­нами влади та управління. В процесі форм-ня ці ціни орієн­туються на витрати в-тва та реалізації, що складаються в даному регіоні. Регіон-ми є ціни і тарифи на переважну > надаваних населенню комунальних і побутових послуг.

Поряд з державним регулюванням цін така ознака класифіка­ції цін може бути застосована і до класифікації ринкових цін. Відповідно до цього розрізняють: 1) Ціни внутрішнього ринку, що спираються на величину на­ціональної вартості товару. Ціни внутрішнього ринку залежать:

—від рівня продуктивності праці;

— від структури національного вир-тва;

— від внутр. макроекономічних показників держави.

2) Ціни світового ринку. Світові ціни спираються на інтернаціо­нальну вартість та на безліч інших факторів. Світові ціни — це, як правило, «ціна продавця» в основних центрах з експорту даного то­вару і «ціна покупця» в найважливіших центрах імпорту його.

43. Класифікація цін в залежності від порядку відшкодування споживачем транспортних витрат на доставку вантажів.

Ціна, крім витрат в-тва, містить у собі витрати обігу, зокрема витрати з трансп-ня товарів до покупця. Отже, у форм-ні ціни географічний фактор відіграє значну роль.

Виходячи з цієї ек-ної ознаки розрізн. такі види цін:

1. Ціна в місці вир-тва продукції. За цією ціною товар передається покупцеві в тому місці, де його було вироблено, із усіма правами на нього і відповідальністю. У цьому випадку по­купець сплачує понад ціну всі фактичні витрати з транспорту­вання продукції до місця призначення;

2. Єдина ціна з включенням витрат з доставки. Цей метод ус­тановлення ціни припускає форм-ня фірмою єдиної ціни для всіх покупців, незалежно від місця їх розташ-ня, із включен­ням у неї однакової суми транспортних витрат. Ця сума розрахо­вується як середня вартість усіх перевезень.

3. Зональні ціни. Відповідно до цього методу визначення цін виділяються кілька географічних зон і встановл. єдина ціна для клієнтів, розташованих у межах однієї зони. Для кожної із зон ці ціни є різними, оскільки встановлюються вони залежно від величини транспортних витрат; з віддаленням зони ціна зростає;

4. Ціни, визначені на основі базисного пункту. Відповідно до цього методу підприємство (фірма) встановлює в декількох гео­графічних пунктах базисні ціни на продукцію. Фактичні ціни продажу розраховуються шляхом додавання до ціни, встановле­ної для найближчого від замовника базисного пункту, трансп-их витрат з доставки товару до місця призначення. Метод вста­новлення ціни відносно базисного пункту дає змогу продавцеві вибрати те чи інше місто в якості базисного та отримувати з усіх замовників транспортні витрати в сумі вартості доставки з цього пункту незалежно від того, звідки в дійсності відбувається від­вантаження.

Особливе місце у разі застосування цієї класифікаційної озна­ки посідають ціни «Інкотермс». Міжнародні правила «Інко-термс» визначають порядок відшкод-ня транспортних і стра­хових витрат покупцем і продавцем товарів, а також розпо­діляють ризик ушкодження товару під час транспортування

Ціни ФОБ, ФОР, ФАС. За такого виду цін покупець оплачує всі витрати після навантажування товару на транспортний засіб. Від­мінності стосуються географії споживачів і виду транспортних за­собів.

Під ціною ФОБ (free on board) розуміється той факт, що покупець несе всі витрати після навантаження товарів на борт судна чи у вагон уже як повноправ­ний власник товару, а товар передається перевізникові на умовах франко-вагон / судно у визначеному порту країни-виробника. У разі цін ФОБ будь-який споживач сплачує однакову ціну, одержуючи товар на свій склад. Географічна відстань у цьому випадку не має значення.

Ціни ФОР ураховують фактор відстані.

Ціни ФАС (free alongside ship) передбачають сплачення фірмою-постачальником усіх витрат до порту з вивантаженням товарів на причалі.

Ціни КАФ. Цей вид цін включає витрати на транспорт до обумовленого розвантажувального порту (зазвичай у зовнішній торгівлі) чи до обговореного місця усередині країни за продажу на місцевому ринку. В принципі, ціна КАФ використ. у випадках, коли виробник хоче з>. обсяг продажів, споді­ваючись покрити видатки на транспорт > низькими віднос­ними вир-ими витратами у разі з>ення серії (економія на масштабах).

Ціни СИФ. Це найчастіше використовуваний у зовнішній торгівлі вид цін. Крім оптової ціни, в них включено страховку і фрахт до позначеного розвантажувального порту.