Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

154. Взаємозв’язок економічного і цінового ризику в підприємницькій діял-ті підприємства.

Ризик – ситуативна характеристика діял-ті, що може мати невизначений результат і несприятливі наслідки у разі неуспіху.

Економічний ризик – це діял-ть суб’єктів економічних відносин, пов’язана з подоланням невизначеності ситуації неминучого вибору, у процесі якої є можливості оцінити ймовірності досягнення бажаного результату, невдачі і відхилення від них по всіх розглянутих варіантах.

Взаємозв’язок економічного і цінового ризику насамперед проявляється у тому, що ціновий ризик є однією з складових економічного ризику. І як і інші економічні ризики його обов’язково потрібно врах-ти в процесі п/п діял-ті.

Ціновий ризик характеризу­ється як імовірнісна величина недоотримання доходів або виникнення збитків порівняно з плановими показниками підприємства при реалізації продукції на ринку через непередбачені обставини. При цьому він відображає ймовірність втрат підприємства в про­цесі комерційних відносин із суб'єктами маркетингового середо­вища. Дія цінового ризику орієнтує керівництво підприємства на пошук нових ринків збуту продукції, підвищення її конкуренто­спроможності та > ефективне викор-ня виробничих ре­зервів. Він властивий ринковим лідерам і, особливо, «атакуючим структурам», а також є сильним стимулом активізації енергійних дій керівництва та маркетингової служби підприємства в процесі реалізації продукції. При цьому він орієнтує їх на оптимізацію процесу вибору та формування цінової стратегії і тактики підприємства.

Бонус:

+

161.Законодавче регулювання процесів ціноутворення в Україні.

Регулювання процесів ціноутворення в Україні грунтується на системі законів і законодавчих актів, основними з яких є: Закон України “Про ціни і ціноутворення,” Закон України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діял-ті”, нормативні документи ВР України, нормативні документи Кабміну, нормативні документи Державної податкової адміністрації України. Закон України “Про ціни і ціноутворення,” спрямований на забезпечення: рівних економічних умов і стимулів для розвитку всіх форм власності, економічної самостійності підприємтсв; збалансованого ринку засобів вир-тва, товарів і послуг; розширення сфери застосування вільних цін; підвищення якості продукції; створення необхідних економічних гарантій для виробників. Закон України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діял-ті” визначає правові основи обмеження монополізму і запобігання йому, недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діял-ті та здійснення державного контролю за додержанням норм антимонопольного законодавства..Разом з врегулюванням цін внутрішнього ринку в Україні здійснюється регулювання цін на експортовану продукці.. Цей процес відбувається із застосуванням механізму індикативних цін. Методика формування та використання індикативних цін регламентується наказом Міністерства зовнішніх економічних зв”язків і торгівлі України. Під індикативними цінами розуміються ціни на товари, які відповідають цінам, що склалися чи складаються на відповідний товар на ринку експорту (імпорту) на момент здійснення експортної (імпортної) операції з урахуванням умов поставки та умов здійснення розрахунків, визнаяених згідно з законодавством України, а також якісних показників товару.