Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

105.Особливості конкуренції в умовах вітчизн. Ринку та її вплив на процес ціноутворення.

Важливий елемент що впливає на рівень цін – конкуренція. Залежно від того хто контролює ціни розрізняють такі види конкурентного середовища:

1.середовище контрольоване ринком, характеризується високим рівнем конкуренції за подібністю товарів (послуг). Саме в цьому середовищі підприємству важливо встановити ціни. Завищені ціни відведуть покупців і прихилять до конкурентів, а занижені ціни не забезпечуть умов для продуктивної діял-ті. Однак приховати від конкурентів успішну цінову стратегію неможливо. У зв,язку з цим перед керівництвом пі-в стоїть складна задача побачити перспективи обраної стратегії та не допусти ти переростання конкуренції в цінові війни.

2.середовищу. Ціни в якому контролюються під-ом притаманні обмежена конкуренція та відмінності в товарах. У цих умовах під-ву простіше функціонувати отримуючи прибутки: їх продукція поза конкуренцією і за високих і за низьких цін на свою продукцію під-ва знаходить покупців . а вибір ціни залежить від стратегії та цільового ринку.

3.середовище, де ціни контролюються державою, поширюється на транспорт, зв,язок, комунальні поссслуги. Низку продовольчих товарів і послуги що є складовими каркасу цін. урядові організації уповноважені контролювати ціни повинні встановлювати їх рівень після всебічного вивчення інформації.отриманої від зацікавлених у данному товарі сторін- від споживачів та виробників. Кінцева ціна товару залежить від витрат на придбання сировини, роб сили, окремих компонентів товару , транспорт, рекламу, охорону навколишнього середовища.

106. Ціноутворення у системі маркетингу.

Принципова відмінність маркет-го підходу до визнач. ціни товару від класичної теорії цін полягає в тому, що ціна не є безпосе­реднім продуктом раціон. калькуляції, а грунт. на пошуку деякої «оптимальної» рівноважної ринкової хар-ки. Цей пошук пов'язаний з аналізом інформації (часом недосто­вірної), особливостей конкурентного середовища з включенням у розрахунок фактора комерц. ризику, всіх нюансів ринк. кон'юнктури та інших суто ринкових елементів з урахуванням їх поводження в майб. Врах-ся і психологічні аспекти споживчої поведінки. Маркет. підхід до ціноутворення припускає визначен­ня продавцем такої інтегральної оцінки товару і комплексу спо­лучених з ним послуг, яка дає змогу встановити ціну, що влашто­вує і покупця, і продавця. Причому завищена ціна по одних товарних позиціях, якщо це дозволяє кон'юнктура ринку, може цілком покривати занижену ціну по інших товарних позиціях.

Усі методи ціноутворення, що вивч. у маркетингу, заве­дено класифікувати на дві великі сукупності: прямі та непрямі методи ціноутворення.

Методи прямого ціноутворення передб. безпосереднє визначення ціни, тобто такі методи дають змогу отримати кіл-ну характ-ку ціни. Вони грунт. на дослідженні якос­тей товару та пов'язаних з ним категорій (попит, собівартість, конкуренція ).

Методи непрямого ціноутворення не дають змоги безпосеред­ньо визначити ціну, але ці методи деяким чином впливають або на саму ціну, або на сприйняття її у свідомості споживачів. Вони грунтуються на категорії товарної пропозиції, тобто на товарі та на комплексі маркетингових заходів, що супроводжують його споживання або викор-ня.Таким чином, у загал. випадку, методи прямого ціноут­ворення визнач. ціну товару, а методи непрямого ціноутво­рення — ціну товарної пропозиції.