Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

5.Структура та форми цінової політики підприємства.

Процес форм-ня ЦП необхідно розглядати з урахуванням його основ.етапів:

*вибір конкретного напряму ЦП підпр-ва

*визнач-ня методичноо підходу до форм-ня ціни

*розробка заходів,що спрям.на досягнення постав- ленних цілей ціноутв-ня.

Форм-чи ЦП,необх.орієнтув-сь на те, що ціна в умовах ринку може викор.для підтримки інших елементів маркетингового комплесу.Так, ціна пев- ною мірою впливає на процес проведення товар. політики,формує взаємовідносиниміж учасниками каналу розподілу, визначає напрями стимул.збуту та рекламної діял-ті. ЦП поєднує стратегічні та тактичні аспекти ціноут-ня і ускладнюється в умо -вах багатономенклатурного вир-ва.

Алгоритм формув-ня ЦП на під-ві передбачає :

а)вибір конкретних цілей ціноут-ня відповідно до маркетингової політики під-ва

б)розробка цінової стратегії

в )визначення рівня ціни на прод-цію

г)впровадження тактичних заходів з метою досяг- нення поставлених цілей.

ЦП може проявл. в двох основних формах :

*стратегічна *тактична

Це необхідно врах.рпи форм-ня ЦП на під-ві.

Види ЦП :*преміальна *заохочувальна

*політика виснажливих

*політика цін за вертикал.і проникливих цін та горизонт.розподілу

*політика цін за стратегії

* граничне ціноутвор-ня товарної концентрації

6. ЦП п-тва та особливості її форм-ня в сучасних умовах.

У процесі форм-ня ЦП-ки важливе значення має не тільки обрання правильного напряму ціноу-ня на п-тві, але й підхід до вирішення даної проблеми. Рішення про рівень ціни та розроблення відповідних заходів щодо ефек­-ної реалізації продукції на ринку завжди повинні бути вива­женими та обґрунтованими. ЦП-ка п-тва, що базується на такій позиції, може суттєво впливати на рівні та пропорції цін, які форм. на ринку.

У цих умовах ЦП-ка дає можливість пі-тву проникати на ринок та завойовувати його частку, встановлювати ціни на всю номенклатуру продукції п-тва, що постача­ється ним на ринок, стим-вати за допомогою цін процес її ре­алізації . Але в кожному конкретному випадку вибір виду ЦП-ки повинен відбуватися з орієнтацією на загальну марк-гову стратегію п-тва. >е того, ЦП-ка є одним з найважливіших марке-гових засобів при здійсненні загальної пол-ки п-тва, тому в процесі вибору її виду необхідно брати до уваги напрями загальної пол-ки, обрані керівництвом п-тва.

При формуванні ЦП-ки ціна повинна визнач. від­повідно до марк-гового підходу до процесу ринкового ціно­ут-ня, тому цінове рішення при виборі ЦП-ки не­обхідно формувати зважаючи на чинники, які вплив. на да­ний процес: 1)Перспектива д-сті п-тва ; 2)Хара-ер попиту на продукцію 3) Динаміка ринкової кон’юнктури; 4) Ступінь цінового ризику 5) Загальний рівень і діапазон зміни цін на ринку; 6) Стан держ-ої ек-ки; 7) Поведінка конкурентів на ринку; 8) Тип ринку; 9) Рівень витрат на продукцію; 10) Виробничі можливості п/п

Основним завданням під час проведення дослідження при ви­борі ЦП-ки є розробка загальної моделі прийняття ці­нового рішення. У зв'язку з тим, що існує багато різновидів ЦП-ки та підходів до вибору конкретного її виду, необхідно орієнтув-ся на спрощене, схематичне зображення даного про­цесу:

Дослідження ринкуАналіз марк-вого середовищаВизнач-я попиту на продукціюУточнення цілі ціноу-ня→Попередній вибір альтернатив. варіантів ЦП-ки→Аналіз вибраних альтернативних варіантів→Вибір виду ЦП-ки.