Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Сутність ринкової ціни та її види.

Ринкова ціна - ціна, за якою можна придбати основні засоби або нематеріальні активи на поточну дату.

Ринкова ціна - ціна, сформована під впливом попиту та пропозиції на товар в умовах конкурентного ринку.

Кожного дня людина має справу з різноманітними цінами, купуючи продукти харчування, одяг, взуття, предмети домашнього вжитку, тобто те, що називають споживчими товарами. Всі вони мають купівельну ціну.

Квартирна плата також є ціною за послугу, яку надає власник житла. Якщо людина наймається на роботу, то їй за послугу праці виплачують заробітну плату, яка є ціною товару «робоча сила».

Ціною є відсотки за кредит, орендна плата власнику землі. Сировинні матеріали, основні засоби виробництва також реалізуються за купівельними цінами.

Отже, на ринках товарів існує безліч цін. Ще не так давно в економічних словниках, підручниках ціна визначалась як грошове заження вартості товару. А вартість, як відомо, — це втілена й зечевлена в товарі абстрактна праця. Вона визначається кількістю суспільне необхідного робочого часу, потрібного для виготовлення певної споживної вартості при суспільне нормальних умовах виробництва, середньому в цьому суспільстві рівні умілості та інтенсивності праці.

Однак на практиці вартість одного товару (тобто витрат суспільне необхідного часу) часто вища, ніж вартість іншого товару, але ринкова ціна його менша. В чому ж справа? Виявляється, ціна залежить також від співвідношення попиту і пропозиції на товари. У нашому прикладі ціна другого товару вища тому, що попит на нього перевищує пропозицію цього товару, а отже, ціна вища, ніж вартість. Є й інші чинники, що пов'язані не з вартістю, а з іншими причинами.

Отже, ціна є грошовим вираженням вартості товару гільк в тому разі, коли існує рівновага між попитом і пропозицією.

В інших випадках коливання цін спричиняються не вартістю, а іншими причинами. Через це універсальним визначенням ціни є таке.

Ціна — це грошова сума, що сплачується за конкретний товар

39. Ціни як інструмент маркетингової політики.

В умовах жорсткої конкурентної боротьби на ринку рівень і спів­відношення цін на окремі види продукції, а особливо на конкуруючі вироби, певним чином визначають поведінку спож-ів у процесі вибору та придбання. Це впливає на обсяги реалізації продукції на ринку кожним п-твом. Як наслідок, у даному випадку ціна обумовлює характер марк-ової д-сті п-тва.

Через ціну визнач-ть кінцеві комерц-ні результати д-сті п-ства, ефект-сть його марк-ової організації та дієздатність відповідних структурних підрозділів. Конкурентоспром-ть прод-ії на ринку також значною мірою обумов­лена рівнем ціни.

Наявність різних цінових ситуацій на ринку певним чином впливає на характер марк-вої д-сті п-ства. Ситуації на ринку: - широкий асортимент видів продукції, які мало відрізн. за рівнем попиту і витрат;

- встановл. ціни на продукцію вперше;

- зміна конкурентами ціни на свою продукцію;

- ін. обставини, що змушують п-ство змін. рівень цін;

З урахуванням цих особливостей визначаються основні напрями марк-ової діял-ті п-ства, для яких встановлення ціни на продукцію має суттєве значення. При цьому залежно від орієнтації марк-ової д-сті потрібен відповідний підхід до визнач.рівня ціни на продукцію.

Урахування даних особливостей при форм-ні ціни на п-стві ще > мірою ускладнює трудомісткий процес ціноу-ня. Зумовлено це в основному труднощами, пов'яз. з прогнозуванням змін кон'юнктури ринку; ураху­в. особливостей форм-ня та реального стану марк-ого середовища, загал. рівня цін та діапазону їх зміни; оцінкою потенційних можливостей конкурентів; визнач. по­ведінки споживачів і конкурентів при зміні ціни на продукцію; особливостями реклами; впливом ризикових ситуацій; викор-ням не досить достовірної інф-ії.

Визначення величин даних чинників та урахування їх у про­цесі ціноу-ня на п-стві дає змогу реально сформува­ти рівень ціни на продукцію відповідно до її споживчої цінності. Така ціна повною мірою сприятиме виконанню п-вом завдання згідно з поставленою метою. Це дозволяє їй зайняти відповідне місце в системі марк-ого інструментарію.

Визначаючи роль ціни в умовах марк-гу, треба нагадати, що вона виконує подвійну роль. З одного боку, ціна є головним чинником довгострокової рентабельності п-ства, з ін., подібно до реклами, є інструментом стим-ня попиту при реалізації продукції. Тому зростання ефект-сті її викорис-ня вимагає, щоб в-тво повною мірою відпові­дало попиту на продукцію, а марк-ові зусилля були спрямо­вані на створення прихильності споживача до товарної марки продукції. Викор-ня сучасних марк-вих підходів до вирішення даної проблеми дає змогу п-ству в умовах ви­сокої культури підпр-цької д-сті погоджувати потреби та запити споживачів з його марк-вими цілями, а рівень ці­ни на продукцію визначати відповідно до даних цілей.

Таким чином, правильно визначена ціна виступає як критерій оцінки доцільності та раціональності прийняття марк-ого рішення в процесі реалізації продукції. Вибір орієнтації процесу ціноу-ня згідно з марк-вими цілями та завданнями п-ства дає змогу йому визначити основні методичні під­ходи при формуванні ціни на нові види продукції та ті, що вже випускаються. В результаті за допомогою ціни створ-ся умови для стим-ня рівня в-тва та якості продукції, з>. обсягів її реалізації на ринку, одержання запланованого розміру прибутку та зміцнення марк-ової позиції п-с­тва на ринку.