Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

62. Сутність вільної ціни та особливотсі її формування на підприємстві.

Вільні ціни — вільно склад. на ринку під впливом попиту та пропозиції, незалежно від будь-якого прямого впливу державних органів. Держава може впливати на ці ціни (їх рі­вень) лише побічно — шляхом впливу на кон'юнктуру ринку доступними їй засобами (наприклад, встановити «правила гри» на ринку за допомогою заходів, що обмежують нечесну конку­ренцію і монополізацію ринку). З цією метою ввод. низка заборон на горизонтальне фіксув. цін, на вертикальне фік­сув. цін, на цінову дискримінацію, на демпінг, на нечесну цінову рекламу.

Розрізняють вільні ціни:

*Договірні та контрактні ціни *Трансфертна ціна *Ціна на основі відчутної цінності товару *Дискримінаційна ціна

*Переважна ціна*Пільгові, або стимул. ціни.

*Престижна ціна *Ціна для стимул. збуту

*Ціни споживчого сегмента ринку

*Ціна, що формується з урахуванням рівня поточних цін*Біржові ціни*Аукціонна ці­на

Договірні та контрактні ціни встановл. між виробником і споживачем продукції, між підприємством і посередником (збуто­вою організацією), між посередницькою структурою та покупцем у разі досягнення згоди відносно процесу купівлі-продажу продукції на момент двостороннього підписання договору (контракту).

Трансфертна ціна застос. в комерц. операціях усередині підприємства (фірми) в процесі передачі продукції від одного вир-ого підрозділу іншому. Ціна на основі відчутної цінності товару встановл. з ура­хуванням купівельного сприйняття ціннісної значущості продукції споживачем, а не реальних витрат підприємства на її вир-во та реалізацію.

Рівень дискримінаційної ціни визнач. ставленням підпри­ємства до конкретних груп споживачів. При цьому врахов. потреби споживачів, їхні вимоги до продукції та купівельна спроможність. Продаж однакової продукції відбувається за двома чи >е цінами, що встановлені безвідносно щодо різниці між ціною та рівнем витрат підприємства.

При переважній ціні передбач. зниження її рівня на про­дукцію, яка займає основну частку ринку (70—80 %). Це відбув. за рахунок зменшення величини питомих витрат шляхом зрост.обсягів вир-тва та економії на витратах з реаліза­ції продукції.

Пільгові, або стимулюючі ціни часто використ. у сучас­них умовах під час реалізації товарів широкого вжитку. Прикла­дом такої практики, що має місце при продажу товарів масового попиту, є встановлення підприємством або комерційною струк­турою збиткових цін. При цьому, 1) з> обсяг реалізації цієї продукції, 2) споживачі можуть придбати й іншу, яка є поряд, але запропонована за нормальними цінами.

Престижна ціна встановл. на ексклюзивні товари дуже високої якості та відповідного іміджу підприємства (фірми). Ціна для стимулювання збуту використ. в умовах жо­рсткої конкурентної боротьби. При цьому тимчасово встановл. рівень даної ціни нижчий від планового значення, а іноді навіть менший від величини собівартості продукції.

Ціни споживчого сегмента ринку встановл. на приблиз­но аналогічні види товарів і послуг, які реалізуються різним гру­пам споживачів продукції. Залежно від купівельної спроможності кожної із груп визначаються різні рівні ціни на дані види продук­ції.

Ціна, що форм. з урахуванням рівня поточних цін, зорі­єнт. на конкурентне середовище. Базою при визначенні її рі­вня є не величина власних витрат на вир-тво та реалізацію продукції, а ціни конкурентів. Біржові ціни, як правило, застос. при реалізації про­дукції оптовими партіями на товарних біржах. По аукціонних ці­нах продається продукція, що характеризується унікальними вла­стив. та ознаками. Особливістю біржової та аукціонної цін є те, що їх рівень при продажу продукції значною мірою зале­жить від майстерності особи, яка проводить даний процес.