Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

102. Граничне ціноутворення та його роль в ціновій політиці.

Граничне ціноутворення як метод грунтується на калькуляційних оцінках собівартості (витрат). Метод граничного ціноутворення полягає в такому: як тільки досягнуто рівень продажу, що забез­печує покриття всіх витрат, включаючи накладні, продавець мо­же дозволити собі знизити продажну ціну. Необхідно лише по­крити собівартість обслуговування одного додаткового клієнта чи продажу однієї додаткової одиниці товару. Будь-яка ціна, що перевищує цю додаткову собівартість, дає додатковий прибуток, особливо за умови, що > низька ціна стимулює підвищення попиту на товар чи послугу. Якщо ж уся торговельно-збутова діял-ть базується на принципі граничного ціноутворення, ком­панія ніколи не компенсує свої накладні витрати і зрештою поне­се збитки. І, крім того, у багатьох випадках однакові товари / пос­луги пропонуються за зовсім різними цінами.

У політиці граничного ціноутворення безсумнівне одне: про­дажна ціна ні в якому разі не повинна бути нижчою за гранич­ну собівартість вир-тва однієї додаткової одиниці продукції. У противному разі для підприємства виникає реальна загроза по­нести збитки, і вони зростатимуть з кожною додатковою одини­цею продукції, призначеною для продажу.

103. Цінове рішення та особливості його форм-ня в умовах діял-ті вітчизняних підприємств.

Кожне підприємство залежно від мети та особливостей маркети­нгової діял-ті при реалізації продукції вибирає одну із ринкових цін. На процес прийняття цінового рішення впливає багато різних чинників. В умовах вітчизняної економіки необхідно та­кож ураховувати ступінь новизни продукції та її споживчі власти­вості, рівень попиту та його цінову еластичність, коло споживачів продукції, фінансовий стан підприємства, рівень монополізації еко­номіки та характер інфляційних процесів у ній, інші особливості, що визначають результати маркетингової діял-ті підприємства.

Кожний із розглянутих чинників по-різному впливає на про­цес формування цінової політики підприємства. Зумовлено це ха­рактером їх дії як у процесі формування ціни, так і при реалізації продукції на ринку. В зв'язку з цим ефективність прийняття ціно­вого рішення значною мірою визнач. не тільки кількісним, але і якісним підходом до оцінки впливу даних чинників

104. Чинники, що визначають викор-ня системи знижок в ціноутворенні.

У загальному вигляді цінові знижки (надбавки) — це поправ­ки до базової ціни залежно від відповідних сприятливих чи не­сприятливих умов для підпр-ва в процесі реалізації його продукції на ринку. Цим вони принципово несхожі на різницю між ціною пропозиції та ціною реалізації. Ці поправки можуть використ. для вирішення різних тактичних завдань ці­нової політики, основними з яких є:- реагування на зміну рівня цін конкурентами;- реакція на поведінку споживачів у процесі купівлі-продажу; матеріальне стимул-ня споживачів з метою придбання ними продукції підприємства;- скорочення запасу продукції на складі підприємства; - ліквідація залишків продукції, на яку відсутній попит;- звільн. від дефектної продукції та ін. Сучасна практика діял-ті зарубіжних та вітчизняних під­приємств свідчить, що найкращою винагородою для споживачів за певні їх дії в процесі придбання продукції є зниження базової (вихідної) ціни на основі викор-ня відповідних знижок з неї.

Знижки дозволяють поліпшити стан ліквідності підприємства, покращують його фінансове ста­новище з погляду готівки, а також зменшують величину витрат у зв'язку зі стягненням «безнадійних» боргів. Знижки знижують збутові витрати підприємства і пере­носить частину обов'язків по збереженню продукції та її фінансу­ванню на споживача. Вони дозволяють підприємству протягом усього року під­тримувати > стабільний рівень вир-тва. Є своєрідною компенсацією за ціновий ризик