Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

13.Алгоритм формування цінової політики підприємства.

Процес формування ЦП-ки необхідно розглядати в контексті загального підходу до вирішення даної проблеми та з урахуванням його основних етапів. Процес формування ЦП-ки включає такі етапи: 1). Вибір конкретного напряму ЦП-ки п-тва;

2). Визначення методичного підходу до формування ціни; 3). Розробка заходів, що спрямовані на досягнення поставлених цілей ціноутворення

До основ. нап­рямів ЦП-ки належать дії п-тва, що націлені на:• одержання заплан-ого прибутку в процесі реаліз-ії про­дукції;

• швидке відшкод-ня витрат п-тва за рахунок да­ного прибутку;• завоювання визначеної частки ринку для своєї продукції.

Формуючи цінову пол-ку, необхідно орієнтуватися на те, що ціна в умовах ринку може використ.ся для підтримки ін­. елементів марк-ого комплексу. Так, ціна як складовий компонент марк-ого інструментарію певною мірою впливає на процес проведення тов. пол-ки, створює умови для підвищення іміджу п-тва та його продукції, формує взаємовідносини між учасниками каналу розподілу, ви­значає напрями стим-ня збуту продукції та рекламної д-сті. Важливе знач. має врахування характеру відношень п-тва з оптовими торго-ми п-вами (орга­нізаціями) та комерц. структурами, що безпосередньо за­йм-ся реалізацією його продукції. При розробці ЦП-ки необхідно зважати на особливості їх д-сті та планувати заходи щодо стим-ня їх шляхом відповідного коригування рівня ціни.

Процес формування ЦП-ки відповідно до цілей і зав­дань п-тва включає в себе чотири основних етапи :Вибір конкретних цілей ціноу-ня відповідно до марк-ової пол-ки п-тва→ Розробка цінової стратегії→ Визначення рівня ціни на продукцію→ Впровадження тактичних заходів з метою досягнення поставлених цілей.

При цьому мається на увазі, що цінова пол-ка в процесі визна­чення, підтримки та зміни рівня ціни на продукцію поєднує стра­тегічні і тактичні аспекти ціноу-ня, а також базується на викор-ні відповідного марк-ого інструментарію.

15. Тактичний підхід при формуванні цінової політики.

Снижение покупательной способности во многих странах сделало покупателей более внимательными к ценам и, тем самым, усилило роль последних как инструмента расширения продаж и доли рынка. Меха­низм ценообразования в условиях рыночных отношений проявляется через цены, их динамику. Динамика цен формируется под воздействием двух важнейших факторов — стратегического и тактического.

Так­тический фактор выражается в том, что цены на конкретные товары формируются под влиянием конъюнктуры рынка. Этот фактор весьма важ­ен в условиях рыночной экономики, им нужно в совершенстве овла­деть и научиться пользоваться. Он может ча­сто меняться (в течение дней, часов), поскольку динамика конъюнктур­ных изменений очень высока. Тактический фактор ставит в наиболее благоприятные условия те предприятия, которые в совершенстве и быстро умеют воспользовать­ся конъюнктурой. И в этом случае требуются гибкость, тщательная под­готовка производства и производственной инфра-ры, глубокое изучение рынка (марк-нг), а также высокопрофессиональные испол­нители (кадры). Однако наибольшую уверенность в успехе и выигрыш получают предприятия, имеющие возможность использовать оба факто­ра(и тактический, и стратегический). Задача состоит в том, чтобы глубоко и всесторонне изучать все ры­ночные факторы и уметь правильно пользоваться ими.