Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

73. Урахування поведінки споживача в процесі визначення рівня ціни.

Дуже велику роль у процесі варіювання фірмами своєї політики цін відіграє облік реакції споживачів на зміни цін. Підвищ.ціни або її зниження завжди торкається клієнтів, конкурентів, дистриб'юторів, постачальників, а також може викликати підвищений інтерес із боку різних державних установ. Й споживачі по-різному витлумачують зміни цін. Зниження цін вони можуть розглядати як: майб. заміну товару більш сучасною моделлю, наявність у товарі якихось вад, свідчення фінанс. неблагополуччя фірми, ознака того, що незабаром ціна знову може пониз. й тому варто почекати з покупкою, свідчення зниження якості товару. Підвищ. ціни, звичайно стримуючий збут, як правило, витлумачується покупцями в позитивному значенні: товар можливо став більш ходовим і варто швидше придбати його, поки ще він не стоїть настільки дорого; товар має особливу ціннісну значимість. Можлива й однозначна оцінка дій фірми по нарощуванню цін: продавець жадібний і прагне заламати ціну, яку тільки здатний, витримати ринок.

74. Взаємозалежність ціни на продукцію та обсягів продажу.

Індивідуаль­на для кожного товару функція попиту (статистична залежність обсягів продажу від цін і, навпаки, цін від обсягів продажу у ви­гляді рівнянь, наприклад, простої регресії) показує, яка маса спо­живацьких цінностей може бути реалізована за визнач. період часу за певними цінами

Серед інших різновидів функцій попиту слід виокремити такі: 1). «Нормальний спад». За високих цін збувається принципово менше товарів, ніж за низьких. Це стос. як лінійних, так і нелінійних залежностей (щодо результативної ознаки)

2). Психологічна реакція покупця на ціни виявл. по-різному. Припущ., засноване на тісному зв'язку ціни і споживацької цін­ності товару для його користувача, може привести до того, що навіть за підвищ. продажних цін, особливо по товарах групи «люкс», платоспроможний пред'явлений попит зростатиме. Інша цінова ситуація пов'язана з тим епізодом, коли психоло­гами були дані торговим фахівцям рекомендації з установл.так званої непрямої ціни. Рекоменд. непряма ціна на практиці забезп.помітно вищий збут товарів, ніж за прямої ціни, тобто жорстко, майже функціонально зв'язаної з поточними змі­нами обсягів продажу. У певних товарів зниження ціни ближче до верхньої її межі впливає на кіл-ть реалізованих товарів. > виражене зрос­тання обсягів продажу має місце лише в тому разі, коли досяга­ється новий (нижній) психолог. рівень ціни, що відповідає запитам нових шарів покупців чи навіть нового ринкового сегме­нту. 3). Інша політика ціноутворення — стратегія «неокруглених» цін — зводиться до того, що ціни встановл. нижче круглих сум, наприклад 99 грн., 995 грн. Ця стратегія популярна з кількох причин психол. характеру. Покупцям подобається одер­жувати здачу, адміністрація торг. підприємства забезп. при цьому належну фіксацію угоди і технічні операції з прийому коштів споживача (створює необхідний запас «дріб'язку»). В ос­таннього, природно, склад. враження, що виробник і прода­вець ретельно аналізують свої ціни і встановл. їх на міні­мально можливому рівні. У споживачів також може скластися враження, що ціна, яка нижча за круглу, наприклад 994 грн., — це знижена ціна на товар, розглянута як знижка з 1000 грн.

4). Зусиллями торгових психологів під час спец. спостере­жень за процесами реалізації окремих товарів виявлено також ефект «суб'єктивної ціни» за функціонування рухливої системи з таких по­казників, як обсяги продажу і динаміка продажних цін. Зміст такого ефекту полягає в тому, що існує представницька група споживачів, які вваж., що порівняно низькі ціни зав­жди відповідають низькій (а також сумнівній) якості товару, під­кріплюючи свою думку міркуваннями такого роду: «Ми думаємо, що це неякісна річ».