Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

118.Чинники споживчого вибору, що визначають конкурентоспроможності продукції.

Конкур-ть продукції – це її здатність бути виділеною спож-чем з аналогічних товарів,які пропонуються на ринку фірмами-конкурентами.

Її визначають,порівн.параметри товару фірми з відпов.конкуруючими аналогами.В основу такого порів-ня беруть визнач-ня ступеня задовол-ня потреб спож-чів, їхніх індив.вимог до прод-ції щодо показ-ків продаж.ціни і варт-ті спож-ня (витрат на експлуатацію чи комерц.викор-ня товарів). У сумі ці витрати становл.ціну спож-ня.

При визнач.конкуренто-ті прод-ції треба зважати на такі міркування.Спож-ч завжди намагається отримати макс.спож.ефект із розрах-ку на 1-цю його витрат. Тому умовою конкур-ті прод-ції є максим-ція спож-чого ефекту :

К= (Спож.ефект / Цина спож-ня ) → max.

Оцінка конкур-ті прод-ції може здійсн.проведен ням групових експертиз висококваліф-ми спеціал-ми,методом опитування спож-чів,для чого орган-ть відпов.презентації,виставки,семінари,ярмарки і т.п. Найбільш конкретним метожом оцінки конкур-ті прод-ції є її розрах-к на основі головних парам-рів прод-ції,тобто технічних, екон.,нормат-х і патентно- правових показ-ків .

119. Сутність та роль цінової стратегії в ціновій політиці.

Цінова стратегія яв­ляє собою логіку маркетингової діял-ті підприємства у сфері планування, встановлення та викор-ня цін на продукцію, ко­нтролю за ними у відповідній перспективі. Стратегічні аспе­кти цінової політики включ. у себе відповідні заходи по вста­новленню і зміні цін, що спрямовані на регулювання діял-ті всієї виробничої та товаропровідної мережі підприємства, а та­кож на підтримку конкурентоспроможності вироблених товарів і послуг згідно з цілями і завданнями заг. стратегії підприєм­ства.

Цінова політика являє собою загальні принципи, яких підприємство до­тримується у сфері встановл. цін на свою продукцію, а цінова стратегія є набором методів, за допомогою яких ці принципи ре­алізуються в процесі форм. даного напряму.

У концептуальному плані під ціновою стратегією треба розу­міти, по-перше, сукупність довгострокових цілей по встановлен­ню ефективної відповідності між потребами цільового ринку і можливостями підприємства при запланованому рівні ціни на продукцію і, по-друге, організаційно-економічні заходи, що спря­мовані на досягнення поставленої мети і забезпечення економіч­ної переваги над конкурентами. Як стратегічна форма цінової по­літики вона відображає відповідний напрям маркетингової стра­тегії підприємства в процесі реалізації продукції, а її дії спрямо­вані на забезп. процесу формування прогнозного рівня ціни на довгострокову перспективу. При цьому враховуються відпові­дна цінова ситуація на ринку, особливості виробничої діял-ті підприємства та товаропровідної мережі, а також розробл. заходи для підтримки конкурентоспроможності продукції відпо­відно до цілей і завдань цінової стратегії.

Акумулюючи в собі відповідний комплекс заходів, цінова стра­тегія спрямована на досягнення перспективних цілей ціноутво­рення в процесі формування ринкової ціни на підприємстві. Розробляється вона на основі дослідження та прогнозування кон'юнктури товарного ринку, вивч. продукції, її споживачів та конкурентів. При цьому враховуються маркетингові цілі та зав­дання підприємства по кожному окремому ринку (сегменту рин­ку) і кожному виду продукції на певний проміжок часу для здій­сн. комерц. діял-ті в повній відповідності до його можливостей та ринк.ситуації.

Цінова стратегія визначає стратегічну лінію підприємства у сфері ринкового ціноутворення і зорієнтована на досягнення його стратегічних маркет.цілей.