Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

51. Встановлення високих цін на товари (стратегія” збирання вершків”).

За цією стратегією передбачається продаж нового товару за високою ціною з добровільним обмеженням групою покупців, які готові платити таку ціну, із швидким досягненням значних фі­нансових надходжень. Стратегія має багато переваг, проте для її успіху необхідно врах-ти таке:

- Є підстави вважати, що життєвий цикл товару буде корот­ким або що конкуренти зможуть швидко повторити його, а це ускладнить повернення вкладених коштів.

- Стратегія буде виправданою, якщо попит нееластичний, хо­ча б щодо великої групи покупців.

- Товар настільки новий, що покупець не має бази знань для порівняння, дозрівання ринку буде повільним, попит нееластичним, і для організації є цікавим використ. переваги товару, становивши високу ціну, яка потім пристосується до цін конку­рентних пропозицій.

- Випуск нового товару з високою ціновою еластичністю уможливить поділ ринку на сегменти з різною ціновою еластичністю. За початкової ціни можна «зняти вершки» зі спож-ів, найменш чутливих до ціни. Наступні зниж-ня ціни дають змогу проникнути в сегменти з >ою еластичністю. Це відповідає тимчасовій дискримінації за ціною.

- Попит важко піддається оціню-ню, і ризиковане будувати прогноз щодо розш-ня ринку за зниж-я ціни. Така проблема виникає, напр., коли вир-чий процес ще не відпрацьовано і є небезпека, що витрати перевищуватимуть очікуваний рівень.

- Фірма не володіє необхідними обіговими засобами для ши­рокомасштабного запуску товару, і продажі його за високими ці­нами уможливлять їх отримання.

Стратегію «зняття вершків» можна розглядати як обережну, скоріше фін-ву, ніж комерційну, її головна перевага полягає в тому, що вона не виключає подальшу перебудову цін з урахуван­ням еволюції ринку і конкуренції. З комерційного погляду зни­жувати ціну завжди легше, ніж підвищувати. З фін-го по­гляду стратегія дає змогу швидко вивільнити капітал, який можна використ. в інших проектах.

50. Встановлення цін на рівні “лідера”.

Одним з методів встановлення цін з орієнтацією на умови конкуренції є “слідування за лідером”. Тут йдеться про орієнтацію на ціни провідних фірм, тобто таких, які мають на ринку домінуюче ста­новище. У цьому випадку виходять з того, що фірми-лідери ма­ють достатній досвід, добре організовані й знають реальні ринко­ві ціни. Такий підхід до встановлення цін має місце, як правило, на олігопольних ринках.

Стратегія цінового лідера — встановлення цін залежно від цінової стратегії конкурентів по відношенню до даного товару. Ця стратегія має свої привабливі риси: немає потреби розробляти свою цінову стратегію. Але вона небезпечна, бо стримує ініціативу фірми. Крім того, не виключена можливість, що "ціновий лідер" зробить спробу ввести конкурентів в оману своїми діями. Наслідки неважко передбачити.

52. Встановлення ціни з метою усунення конкурентів.

З метою усунення конкурентів з ринку використовують низькі ціни. “Атака” конкурентних підприємств на ринку за допомогою таких цін можлива на продукцію, що користується великим попитом у споживачів. За допомогою викор-ня даної цінової пол-ки п/п змушує конкурентів або прийняти визначений рівень ціни, або взагалі відмовитись від просування на ринок своєї прод-ції. Взагалі, такі дії і витрати можуть собі дозволити тільки фірми з потужним вир-чим потенціалом та ек-ою базою.

Найбільш поширеними методами встановлення цін з метою усунення конкурентів є:метод поточної ціни, ціноутворення з урахуванням реакції конкурентів.