Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!МЦП шпора 160.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

14. Алгоритм формування цінової тактики підприємства.

Розробка тактичних заходів ЦП-ки відбув-ся на основі методич-го підходу, який визначає концептуальний на­прям форм-ня цінової тактики. Алгоритм форм-ня цінової тактики п-тва: Дослідж-ня та оцінка ринкової ситуації→ Прийняття тактичного цін-го рішення→ Розробка оперативних планів і завдань→ Вибір методу непрямого ціноутворення→ →Зміна рівня ціни з урахуванням ринкової ситуації→ →Організація виконання поставлених задач→ →Проведення поточного контролю тактичних заходів.

При дослідженні та оцінці ринкової ситуації визнач-ся від­повідність прогнозного рівня ціни реальним умовам процесу реа­лізації продукції. При цьому враховуються сучасні тенденції в ціноу-ні, що склалися на вітчизняному ринку.

На основі результатів проведеного дослідження та зроблених висновків відносно рівня ціни на продукцію приймається тактич­не цінове рішення. У процесі його прийняття визнач.: характер зміни ціни пропоз-ії; момент зміни даної ціни. Якщо умови реальної ринкової ситуації вимагають змінити прогнозний рівень ціни, то вибирається відповідний методичний підхід. Ці вимоги можуть бути виконані на основі одного із ме­тодів прямого ціноу-ня або в результаті коригування даної ціни з викор-ням системи знижок (надбавок) до неї. Особли­ва увага зверт. на характер поведінки як споживачів, так і кон­курентів при зміні п-вом рівня ціни на його продукцію. Необхідно передбачити най> імовірну реакцію кожного з них.

Визнач. моменту зміни рівня ціни є так само важливим і складним елементом при форм-ні цінової тактики, як і рішен­ня фундаментального питання про те, які зміни вносити в ціну. Здійсн-ся воно на підставі аналізу різноманітної ін­ф-ції, у тому числі по цінах і обсягах продажів. На процес прийняття рішення відносно харак-ру та часу змі­ни рівня ціни впливають різні чинники, що зумовл. зміну ринк. ситуації. Після прийняття цінового рішення відносно зменш. чи з> рівня ціни пропозиції п-тво з метою введення в дію нової ціни розробляє оперативний план цінової тактики та конкретні тактичні завдання. В даному плані повинно передбач. ефек-не викор-ня ціни в умовах реальної ринкової ситуації. Основне завдання при розробці тактичних заходів поля­гає в чіткому забезп. виконання плану з урахув. мож­ливих змін ринк. ситуації.

У процесі провед. тактичних заходів цінової пол-ки важ­ливе місце відводиться контролю за цінами та результатами мар­к-ової д-ті п-тва при реалізації продукції. При його проведенні порівнюються планові значення показників з ре­ально досягнутими впродовж установленого проміжку часу. Від­був-ся це на основі викорис-ня тимчасових графіків процесу реалізації продукції по сегментах ринку, інформації про особливості товароруху, даних про характер зміни витрат пі-тва на вир-во та реалізацію продукції, ін. показників, що пев­ним чином впливають на ефек-ість даної марк-ової д-сті. При наявності відповідних відхилень аналізуються при­чини їх виникнення та вживаються необхідні запобіжні заходи.